Amnesty trekt gepastheid politiegeweld op Malieveld in twijfel

Datum:
 • dinsdag 16 maart 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd.


  16-3-2021

  Volgens Amnesty International wijzen beelden van het politieoptreden van afgelopen zondag op het Malieveld in Den Haag op disproportioneel politiegeweld. Amnesty roept het Openbaar Ministerie (OM) en de Haagse burgemeester Jan van Zanen daarom op onderzoek naar het optreden van de politie te doen, zegt een woordvoerder.

  "Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen", meldt Amnesty op sociale media. Ook de inzet van politiehonden roept vraagtekens op. "Veel honden laten niet op commando los. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen. De drempel om een hond in te zetten ligt te laag."

  Dat een demonstrant een vechthond naar het Malieveld had meegenomen, vindt de woordvoerder van Amnesty hier los van staan. "De politie heeft een andere verantwoordelijkheid en heeft namens de Staat een geweldsmonopolie. Als burgers zich tijdens een demonstratie misdragen, zal het OM daar strafrechtelijk tegen kunnen optreden."

  De eigenaar van de vechthond gaat volgens berichtgeving door het AD Haagsche Courant aangifte doen tegen de politie.

  Tijdens de demonstratie van Nederland in Verzet tegen de coronamaatregelen raakten twee demonstranten gewond nadat politiehonden tegen hen waren ingezet omdat zij weigerden te vertrekken.

  Er werd ook een waarschuwingsschot gelost door een politieagent. Dat gebeurde toen een hondengeleider tijdens een charge werd belaagd door demonstranten. Zijn hond werd geschopt en zelf werd hij belaagd door een vechthond. Daarop werd het schot gelost, maakte de politie eerder bekend.

  Amnesty vraagt zich af of de politie voldoende heeft gedaan om escalatie te voorkomen. Ook wil Amnesty in het onderzoek antwoord op de vraag wat gemeenten en politie bij een volgende demonstratie anders kunnen doen.


  Politie gaat ME-inzet evalueren

  De politie laat in een reactie weten dat de inzet bedoeld was om escalatie te voorkomen. Eerst riep de politie de betogers naar eigen zeggen op te vertrekken, nadat de burgemeester opdracht had gegeven de demonstratie te ontbinden.

  "Ook hebben we duidelijk gewaarschuwd dat er geweld kon worden gebruikt als demonstranten bleven weigeren het Malieveld te verlaten. Een aantal demonstranten weigerde te voldoen aan deze vordering en een aantal van hen zocht zelfs de confrontatie met de politie", aldus een woordvoerder in een reactie.

  De politie gaat de ME-inzet evalueren. "Iedere afzonderlijke geweldstoepassing wordt daarnaast beoordeeld op proportionaliteit en subsidiariteit. Zo nodig wordt een incident voorgelegd aan het OM", zegt de woordvoerder.

  NU,nl

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Lees en huiver hoe ziek de eindverantwoordelijke minister Grappenhuis is. Keiharde geweldinstructies tegen vreedzame demonstranten, veelal ondernemers die hun bedrijf kapot zien gaan en door Mark Rutte als Wappie worden gestigmatiseerd. Bij klimaat demo's en blakc life matter mag er niets gedaan worden door de ME, terwijl ze richting vreedzame mensen excessief geweld gebruiken. De nieuwe dictatuur wordt steeds beter zichtbaar https://www.ninefornews.nl/hoofdagent-neemt-ontslag-na-wappiedemos-ik-kan-dit-niet-meer-ik-ga-eraan-kapot/

  Een reactie posten