Mogelijk extra huisvesting van arbeidsmigranten op industrieterrein De Stek in Wieringerwerf. Straks ruim vierhonderd logies in straal van een kilometer

Datum:
 • woensdag 23 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - WIERINGERWERF Straks ruim vierhonderd logies in straal van een kilometer
  Tessa Thepen 23-12-2020

  Er ligt een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente Hollands Kroon voor uitbreiding van de logiesplaatsen op De Stek. Op het industrieterrein zijn reeds 240 tijdelijke slaapplekken vergund, waar voornamelijk Oost-Europese werknemers verblijven.

  Als de omgevingsvergunning wordt goedgekeurd, zullen er straks in totaal zo’n driehonderd tijdelijke werknemers gevestigd zijn op het terrein. De vergunning is aangevraagd voor een periode van maximaal twintig jaar.

  Draagvlak

  Flexwonen verwacht geen bezwaar van omwonenden. Bij aanvragen van eerdere vergunningen voor De Stek zijn er weinig problemen geweest volgens vastgoedontwikkelaar Paul de Winter. „In de eerste fase was er wel wat weerstand, maar na een informatieavond en gesprekken met omwonenden werd duidelijk wat het precies zou worden. Zo hebben we mensen gerustgesteld.’’

  Tijdens de tweede fase ging dat ook weer zo. ,,Toen hebben we alleen maar complimenten gekregen. Mensen gaven aan dat ze zich wellicht te sceptisch hadden opgesteld en dat de huisvesting een verbetering is voor bedrijventerrein De Stek. De arbeidsmigranten hebben voldoende recreatiemogelijkheden, er zijn parkeerplaatsen, fietsen, goed werkende wifi en een beheerder houdt alles in de gaten.”

  Bezwaren

  Bij de vergunningsprocedure voor tachtig logiesplaatsen aan de Dorsmolen 15 te Wieringerwerf ontstond veel commotie in 2017 en 2018. Dorpsbewoners hadden bezwaar tegen de vestiging van arbeidsmigranten. Het college van de gemeente verklaarde die bezwaren niet ontvankelijk en verstrekte de vergunning voor een tijdelijke periode van tien jaar.

  Onlangs is ook het perceel van het autobedrijf op Dorsmolen 15a verkocht aan de eigenaar van het pand van nummer 15. Het is mogelijk dat hij de logiesplaatsen wil uitbreiden.

  In maart van dit jaar stelde de Raad van State wel een aantal bezwaarmakers in het gelijk die tegen het plan waren om arbeidsmigranten te vestigen in het dorp aan de Schelphorst 63. Er werd door de gemeente Hollands Kroon onvoldoende aangetoond dat er sprake zou zijn van een goed woon- en leefklimaat. Ook zou niet kunnen worden gegarandeerd dat omliggende bedrijven niet zouden worden belemmerd door de logiesfunctie.

  Stijging

  Als de gemeente akkoord gaat met de aanvraag, zullen er straks in Wieringerwerf in een straal van ongeveer een kilometer ruim vierhonderd arbeidsmigranten gevestigd zijn.

  Dat hoge aantal is onderdeel van een bredere trend. In 2019 steeg het aantal arbeidsmigranten in Hollands Kroon met meer dan 25 procent. De gemeente is al enige tijd op zoek naar een passende oplossing voor het huisvestingsprobleem.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten