Dat kan duur worden: Deelname van spaarders aan bankenredding is rechtmatig

Datum:
 • vrijdag 18 december 2020
 • in
 • Categorie: ,
 •  Het eigendomsrecht zou niet “absoluut” zijn....  Dat kan duur worden: Deelname van spaarders aan bankenredding is rechtmatig


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Een richtinggevend vonnis van het Europees Gerechtshof, dat spaarders waarschijnlijk de oren doet spitsen: hun (gedeeltelijke) onteigening met als doel de Europese bankenredding is rechtmatig. Deze beslissing zou zich wel eens tot precedent voor vergelijkbare toekomstige situaties kunnen ontwikkelen.

  De zaak: In 2013, in het kader van de laatste financiële crisis, hadden Cypriotische banken een “reddingspakket” vastgesnoerd en daarbij ook van spaarders en beleggers betaling geëist – in totaal met ongeveer € 6 miljard. De gedupeerden reageerden verontwaardigd en boos. Het gevolg waren talloze aanklachten voor schadevergoeding.

  Maar nu heeft het Europees Gerechtshof na een jaren durende procedure beslist dat de ingrepen rechtmatig waren. Het eigendomsrecht zou niet “absoluut” zijn, argumenteerden de rechters, maar zou onderworpen kunnen zijn aan beperkingen. De aan de ESM-hulp verbonden maatregelen zouden niet als buitenproportioneel of niet draagbaar begrip beschouwd moeten worden. Een beslissing, die bij toekomstige financiële crises wel eens duur zou kunnen worden – voor de burgers.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten