Kunstcollectie Rob Scholte Museum onverzekerd na onrechtmatige verplaatsing

Datum:
 • donderdag 26 november 2020
 • in
 • Categorie:
 • Den Helder - Gemeente Den Helder verloor 7 oktober jongstleden een kort geding bij rechtbank Alkmaar, dat aangespannen was door Rob Scholte en zijn advocaten Friedberg & Mahn. 

  26-11-2020

  Voorzieningenrechter Mr.L.J. Saarloos vonniste, dat de kunstcollectie onrechtmatig was verplaatst van Imming Logistics Fine art BV te Goorn naar BVA Actions in Amersfoort. De rechter bepaalde, dat de kunstcollectie terug moet naar Imming. 

  Gemeente Den Helder heeft tot dusver geen gehoor gegeven aan dit vonnis, dat bij voorraad uitvoerbaar is.

  De in beslag genomen kunstcollectie van het Rob Scholte Museum is na de ontruiming van het museum in april 2018 door de gemeente Den Helder verzekerd bij Raetsheren van Orden BV voor een bedrag van vijf miljoen euro.

  Oliver Anderson van Stichting Adviesman uit Gorinchem heeft uit de verzekeringspolis van Gemeente Den Helder opgemaakt, dat de verplaatsing van de kunstcollectie automatisch een einde
  maakt aan de dekking.

  In de voorwaarden van Raetsheren van Orden BV is onder meer opgenomen, dat het dekkingsgebied van de verzekering uitsluitend geldig op locatie bij Imming. De behandeling en het vervoer van de
  kunstvoorwerpen mag volgens de polis uitsluitend uitgevoerd worden door Imming.

  Naast deze verzekeringsvoorwaarde voor opslag en transport heeft de verzekeraar in de polis opgenomen, dat van ieder kunstwerk een conditierapport moest worden opgemaakt. Bij een conditierapport wordt de staat van een kunstwerk op meerdere punten beoordeeld en vastgelegd.
  De kunstcollectie van Scholte bestaat volgens Gemeente Den Helder uit minimaal 8.000 kunstwerken. Dit betekent, dat gemeente Den Helder om de verzekering van de collectie door te kunnen zetten over een dergelijke conditierapport moet beschikken.

  De collectie van Scholte staat momenteel onverzekerd bij BVA Auctions. Mogelijk heeft BVA nog een verzekering, maar dat is niemand bekend. In ieder geval zal verzekeraar Raetsheren van Orden door de onrechtmatige handelswijze van gemeente Den helder bij schade niet uitkeren.

  Gemeente Den Helder is door Stichting Adviesman aansprakelijk gesteld, evenals de andere betrokken partijen, voor alle eventuele schade aan de Scholte collectie, die voortvloeit uit de onverzekerde
  situatie bij BVA. Alle schade, die niet in het conditierapport van de kunstvoorwerpen is opgenomen, komt voor rekening van gemeente Den Helder.

  Rob Scholte Museum

  0 reacties :

  Een reactie posten