Extra raad over datacenters

Datum:
 • donderdag 26 november 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  

  AGRIPORT 

  HOLLANDS KROON - MIDDENMEER 
  Oppositie van Hollands Kroon wil ’het hele verhaal helder’ Onder aanvoering van D66 pleit een deel van de politiek in Hollands Kroon voor een extra raadsvergadering over datacenters. Het gaat daarbij zowel om informatie over de ontstaansgeschiedenis, de huidige situatie als de toekomstige ontwikkelingen, aldus D66-fractievoorzitter Liesbeth Vlietstra-Wouterse. 

  Winnie van Galen 26-11-2020

  De aanvraag voor de ingelaste raadsvergadering (voorgesteld is 1 december) is woensdag de deur uitgegaan. Voor deze procedure is de steun van een vijfde van de gemeenteraad vereist. Hieraan wordt ruimschoots voldaan. 

  De brief is mede ondertekend door raadsleden van Fractie Ruiter, Onafhankelijk Hollands Kroon, PvdA, GroenLinks, Lada en Anders!  
  Aanleiding voor het verzoek vormt onder meer de start van grondwerkzaamheden aan de Westlanderweg in Middenmeer waar Microsoft een tweede datacenter gaat ontwikkelen. 

  Hoewel het vergunningentraject voor de bouw van dit datacenter nog niet is afgerond, kan dit bouwrijp maken straffeloos gebeuren, legt een woordvoerder van de gemeente uit. ,,Dit kan vergunningsvrij omdat het terrein van Agriport is.’’ Op het terrein zijn onder meer bouwketen geplaatst en ook is er met goedkeuring van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een natuurwaterberging aangelegd, aldus de woordvoerder. 

  Aan Liesbeth Vlietstra de vraag of de partij een beetje de weg een beetje kwijt is wat de datacenters betreft? ,,Nee, dat is het niet. Het is goed om met elkaar te praten wat er is gebeurd sinds Agriport het levenslicht zag in de Wieringermeer. In hoeverre zitten we er goed in wat de afspraken zijn.”

  Hoe zit het? 

  Veenstra: ,,Het klopt dat we met zijn allen allerlei raadsbesluiten hebben genomen, we weten het, maar we willen nogmaals duidelijk horen hoe het zit. We willen weten hoe we ermee kunnen omgaan. Dat geldt ook voor het bouwrijp maken van het terrein aan de Westlanderweg. Iedereen kan zien dat daar werkzaamheden worden verricht. Bij mij is onvoldoende duidelijk hoe dat zit.’’ Daarnaast wil ze graag helderheid over de vraag wat er precies mogelijk is aan ontwikkeling op Agriport en andere bedrijventerreinen in de gemeente. ,,Een datacenter of een kaasfabriek? Wordt er wat de vestiging van bedrijven op Agriport betreft een onderscheid gemaakt. Ik zou graag weten hoe dit in elkaar steekt.’’ 

  Die duidelijkheid moet er wat Vlietstra betreft ook komen over de landschappelijke inpassing van de datacenters en tevens moet er een helder beeld ontstaan hoe de toekomst van het gebied er uitziet. ,,Wat willen we er nog meer,’’ aldus de D66 fractievoorzitter. 

  Besluiten zijn genomen, maar bij mij is onvoldoende duidelijk hoe het zit 

  _____________________________

  Ook op 19 januari raad 

  Ook op 19 januari is een raadsvergadering
  over de datacenters. B en W houden dan 
  een beeldvormende vergadering, vanwege 
  eerdere vragen van raadsfracties, aldus de 
  gemeentelijke voorlichter. 
  Bij een beeldvormende vergadering vallen 
  geen besluiten. Het besprokene is louter
  ter informatie.

  ______________________________

  Noordhollands Dagblad

  3 reacties :

  Dekker zei

  Er wordt toch wat af vergaderd door de dames en heren. Feit is dat de raadsleden slecht hebben opgelet en hun handtekening bij het kruisje hebben gezet. Dat is het onnozelste wat je als raadslid kunt doen met een dergelijk onbetrouwbaar college. het eind van het liedje zal zijn dat er niets zal veranderen aan de al genomen besluiten.

  Anoniem zei

  Denk je dat ze nu alles te horen krijgen...? Echt niet?!!! Alleen maar gekonkel. Dit doet het college alleen maar voor de buitenwereld!

  Anoniem zei

  Er verandert helemaal niets, alle 6! datacenters zullen er gewoon komen in 2021 en de jaren er na. Deze raadsvergaderingen zijn alleen maar voor de buhne. De gemeente heeft van alles toegezegd aan Microsoft en Google en kunnen niet meer terug onder het beding van zware boeteclausules. Veel raadsleden hebben inmiddels spijt dat ze ooit hebben getekend, onder valse voorwendselen, o.a. het (dus niet) terug leveren van warmte aan de kassen zoals was beloofd en (toch geen) groene stroom leveren aan 370000 huishoudens maar alle opgewekte stroom aan de datacenters leveren.

  Een reactie posten