Sensationeel: Oostenrijks Hof verklaart lockdown-maatregelen ongrondwettig

Datum:
 • zaterdag 31 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Sensationeel nieuws uit Wenen: het Constitutionele Hof in Oostenrijk heeft bepaald dat een aantal coronamaatregelen ongrondwettig zijn. Volgens het Hof is onvoldoende aangetoond dat de maatregelen gerechtvaardigd, proportioneel of nodig zijn.

  31-10-2020


  Het gaat om de volgende maatregelen: toegangsverbod voor restaurants en wasstraten, beperkingen op het aantal bezoekers in restaurants (vier volwassenen die niet tot hetzelfde huishouden behoren), een verbod op bijeenkomsten van meer dan 10 mensen en een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes.

  Dankzij het vonnis hebben Oostenrijkse ondernemers de mogelijkheid om de staat aan te klagen en een schadevergoeding te eisen. De maatregelen zijn aangevochten door de Anwälte für Grundrechte (de advocaten voor grondrechten). In onderstaande video spreekt dr. Michael Brunner, één van de advocaten, met het kanaal #honkforhope.

  Dit lezen we (natuurlijk) niet in de media

  “Goed nieuws voor Oostenrijk! Rechtszaak gewonnen en alle maatregelen als onrechtmatig geoordeeld. Horeca mocht niet worden gesloten, mondmaskers dwingelandij,” reageert Hennie Beijeman.

  Priyatine Jeannette Knol Bruins voegt toe: “Dit lezen we (natuurlijk) niet in de media. In Oostenrijk heeft het Constitutionele Hof uitgesproken dat de coronamaatregelen (lockdown) ongrondwettelijk waren.”

  “Bijzonder dat een rechter dit moet uitspreken. Als het volk het zegt, is het complotdenken, en als een rechter het zegt ineens gezond verstand. Dit moet natuurlijk overal gaan gelden, gezien wij allemaal dezelfde mensenrechten behoren te hebben. Vrij in- en uitademen is nog wel de allerbelangrijkste,” reageert Cisca Elbertsen.

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Allereerst is dit in Oostenrijk wel degelijk in de kranten gekomen, vandaar dat nieuwe lockdown maatregelen anders en vrijblijvender zijn. Ten tweede kun je in Oostenrijk naar het Verfassungsgerichtshof gaan, in Nederland een droom, daar is geen rechter die aan de grondwet mag toetsen.

  Een reactie posten