Rapport voorspelt sterke groei aantal arbeidsmigranten voor West-Friesland

Datum:
 • maandag 26 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De regio West-Friesland krijgt de komende jaren te maken met een blijvende groei van het aantal arbeidsmigranten dat hier onderdak zoekt.
  Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de zeven gemeenten en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Een nieuw onderzoek houdt rekening met een groei tot wel 19.500 nieuwe inwoners in 2030.

  In 2010 telden de zeven gemeenten formeel nog bijna 3000 werkers, in 2018 was dit getal al bijna 10.000. Daarmee groeit West-Friesland sneller dan andere regio’s. Overigens komen de onderzoekers tot de slotsom dat lang niet alle arbeidsmigranten overal al juist zijn geregistreerd.

  Polen

  De belangrijkste werkgemeenten voor deze doelgroep zijn Medemblik, vooral Andijk en Zwaagdijk-Oost en Koggenland. De meesten komen nog steeds uit Polen en werken in sectoren als de detailhandel, groothandel en de agrarische sector. De onderzoekers stellen na gesprekken met ondernemers en uitzendbureaus dat iets minder dan de helft van de werkers in woonhuizen in de dorpskernen woont.

  Deze inschatting is gemaakt op basis van het aantal woningen dat voor deze doelgroep wordt verhuurd. Dat laatste gebeurt vooral in Medemblik en Koggenland. 


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten