Inwoners Wieringermeer in opstand tegen de uitbreiding datacenters

Datum:
 • vrijdag 23 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • WIERINGERMEER – Genoeg is genoeg! Voor veel inwoners van de Wieringermeer zijn de huidige ontwikkelingen rondom de uitbreiding van Agriport ten behoeve van nog meer datacenters een stap te ver.

  De Meerpeen - Alexander Bügel 23-10-2020

  Ooit werd de Wieringermeerpolder drooggelegd om te dienen als productiepolder. Het werd de graanschuur van Nederland genoemd. Verandering der tijden heeft ervoor gezorgd dat er andere behoeften kwamen en dat het mooie kenmerkende weidse landschap van de Wieringermeer veranderde.

  Niet elke verandering is een verbetering. Komende maand bestaat Agriport 15 jaar. En in die 15 jaar is er veel veranderd in de polder. Zo kwam er grootschalige glasteelt naar de polder. Mooi? Nee, dat niet. Maar het had in ieder geval nog raakvlakken met de agrarische sector. De vestiging van Microsoft en Google deden bij vele inwoners van de polder de wenkbrauwen fronsen. Te meer omdat Agriport destijds bedoeld was als agrarisch industrieterrein. Nu er sprake is van twee zo goed als voltooide datacenters schakelt het college van Hollands Kroon nog een versnelling hoger, zo lijkt het. Middels diverse bestemmingsplanwijzigingen wordt nu een gebied aan de westzijde van de A7 klaargestoomd om de vestiging van nog 5 grotere datacenters mogelijk te maken.

  En daarmee is voor een groep inwoners van Wieringermeer de maat vol. Zij willen wederom een duidelijk signaal afgeven aan het college van Hollands Kroon. Genoeg is genoeg. Met de vestiging van Microsoft en Google en de uitbreiding van Microsoft op Het Venster draagt Hollands Kroon zijn steentje meer dan genoeg bij aan de ondersteuning van de digitale wereld. Verdere ontwikkelingen op dat gebied moeten gestopt worden. De inwoners die ingesproken hebben bij het gebiedsplan Wieringermeer waren immers al duidelijk. De boeren die met hun trekkers naar de Cultuurschuur kwamen ook. De groeiende weerstand van inwoners op de sociale media tegen de uitbreiding van de datacenters geeft een derde duidelijk signaal. Tijd om dat te bundelen in een petitie ‘Stop de datacenters’ van de werkgroep Data non Grata Hollands Kroon. De werkgroep roept alle inwoners van de Wieringermeer en omstreken op om een digitale handtekening achter te laten op het petitieplatform. Deze zullen dan te zijner tijd worden aangeboden aan vertegenwoordigers van de politiek.

  Het niet circulair bouwen van de energie slurpende datacenters (de restwarmte gaat verloren), het achterblijven van waterberging in een landbouwgebied waar steeds meer datacenters gebouwd worden, de problemen met de waterzuivering omdat het koelwater van de datacenters geloosd wordt in het oppervlaktewater, het totale gebrek aan burgerparticipatie en de steeds schaarser wordende landbouwgrond zijn belangrijkste redenen voor de werkgroep om een petitie op te stellen. De petitie is te vinden op 

  www.stopdatacenterswieringermeer.petities.nl 

  1 reacties :

  Anoniem zei

  En niet alleen de windmolens en data centers. Ook de logiegebouwen voor arbeidsmigranten!! Die als broodjes overal oppoppen. Ook een onderwerp van Meskers.... Hoeveel blijft hiervan aan zijn strijkstok hangen...

  Een reactie posten