Een groot wooncomplex voor buitenlandse arbeiders in het uiterste hoekje van De Lus in Schagen. De gemeente wil er aan meewerken

Datum:
 • woensdag 21 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • SCHAGEN

  De gemeente Schagen wil meewerken aan de bouw van een groot wooncomplex voor buitenlandse arbeiders op De Lus, in de hoek van bedrijventerrein Lagendijk.

  Het gaat om een complex waar ongeveer driehonderd arbeidsmigranten onderdak kunnen krijgen. Het plan is ontwikkeld door vastgoedondernemer Klaas de Leeuw uit Anna Paulowna. Hij lanceerde eerder ook plannen voor ’Polenhotels’ op onder meer bedrijventerrein Robbenplaat in Wieringerwerf.

  Volgens de Schager wethouder Jelle Beemsterboer heeft De Leeuw zijn plan goed onderbouwd en wil de gemeente er daarom aan meewerken. Schagen is volgens hem al geruime tijd op zoek naar een goeie plek voor een migrantenhotel.

  Zolderkamers

  ,,We hebben zo’n vijftienhonderd buitenlandse arbeiders in de gemeente. Daarvan hebben er zo’n zeshonderd een goeie legale plek. De rest zit op vakantieparken, of op zolderkamers. Soms zijn die onderkomens in orde, soms ook niet. Daarom zijn wij al een tijd op zoek naar een plek voor een flinke groep arbeiders, zo’n driehonderd man.’’

  Het probleem, zegt Beemsterboer: de planologische regels zijn nog uit de tijd dat arbeidsmigranten er niet waren. ,,En dus past zo’n complex eigenlijk nergens. In het buitengebied staan de regels het niet toe, in woonwijken raak je het niet kwijt omdat de complexen te groot zijn en buren vaak bezwaar maken, op bedrijventerreinen lukt het ook moeilijk. Je loopt steeds vast, daarom hebben we op dit plan wel wat druk gezet.’’

  Uitgezocht

  Volgens Beemsterboer is het plan van De Leeuw zo goed onderbouwd dat Schagen het aandurft. Zo is goed uitgezocht dat de omliggende bedrijven er geen last van hebben. Beemsterboer: ,,Er is een planschaderegeling gemaakt.’’ Wat betekent dat ondernemers die schade lijden, omdat ze bij voorbeeld minder makkelijk kunnen uitbreiden, een vergoeding kunnen krijgen.

  Daarnaast is vastgelegd dat er op het complex toezicht aanwezig is en dat er bijvoorbeeld recreatieve voorzieningen zijn voor de bewoners, zoals een gemeenschappelijke ruimte.

  Fietspad

  Het plan wordt nu verder uitgewerkt, meldt Beemsterboer. Het complex komt in de uiterste westelijke hoek van De Lus. De gemeente wil dat de arbeiders via het achtergelegen fietspad richting het centrum van Schagen gaan als ze dat lopend of fietsend doen. Dan hoeven ze niet wandelend dwars over het bedrijventerrein, waar ook zwaar verkeer rijdt.

  Verder moet worden vastgelegd dat bewoners niet langer dan zes maanden blijven. ,,Zodat het echt een hotelfunctie houdt.’’ Initiatiefnemer De Leeuw moet de plannen de komende tijd bespreken met de omwonenden.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten