Noordwest: reguliere zorg nog overeind

Datum:
 • dinsdag 29 september 2020
 • in
 • Categorie:
 • ALKMAAR - Het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar kondigt naar aanleiding van het toenemende aantal patiënten met corona niet direct weer een patiëntenstop aan, zoals tijdens de eerste golf wel is gebeurd. 

  Martijn Gijsbertsen 29-9-2020

  Ook worden afspraken moenteel nog niet afgebeld en worden operaties tot dusverre niet uitgesteld. De reguliere zorg blijft voorlopig overeind. ,,We bekijken de situatie per dag’’, stelt NWZ-woordvoerster Rinske de Wit-Brandsma. 

  Intensive care 

  In het Alkmaarse ziekenhuis liggen momenteel drie patiënten met corona op de intensive care en worden dertien personen verpleegd op een geïsoleerde afdeling. 

  ,,Wij zien ook dat de aantallen bij ons en landelijk toenemen. Wat te doen, hangt af van de bezetting van onze Covid-19-kliniek. Hoe meer patiënten daar komen te liggen, des te meer consequenties dat zal hebben voor de overige zorg.’’ 

  Opschaling 

  Het NWZ zit momenteel in fase twee van het opschalingsplan. Dat houdt in dat er thans zeventien ic-bedden beschikbaar zijn, waarvan vijf voor coronapatiënten. 

  Hierover zijn landelijke afspraken gemaakt, zo licht De Wit toe. ,,In heel Nederland werken ziekenhuizen momenteel samen volgens het ’fair share’-principe.”

  Zo lang mogelijk 

  ,,We delen de zorg voor Covid-19-patiënten, zodat ziekenhuizen in een bepaald deel van het land niet bomvol komen te liggen. Op die manier proberen we de reguliere zorg overal zo lang mogelijk te handhaven.’’ 

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft gesteld dat ziekenhuizen vanaf komend weekend die zorg moeten afschalen om de stroom coronapatiënten op te kunnen blijven vangen. 

  De Wit sluit desgevraagd niet uit dat dat voor het Alkmaarse ziekenhuis ook zal gelden. 

   ,,Het hangt helemaal van de aantallen af. Het verschil met de eerste coronagolf is dat nu niet plotsklaps alles wordt stilgelegd.’’

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten