Negentien jaar na 9/11 zou Bin Laden dik tevreden zijn

Datum:
 • vrijdag 11 september 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Exact negentien jaar geleden maakte het Westen op brute wijze kennis met het islamitisch terrorisme.

  11-9-2020
  Sinds 11 september 2001 is de aanhang van het jihadisme in en rond Europa alleen maar toegenomen. Ondanks de duidelijke boodschap van terreurleider Osama Bin Laden en vele anderen heersten in het Westen ontkenning en onverschilligheid, schrijft Afshin Ellian.
  Negentien jaar zijn inmiddels voorbijgegaan. Op 11 september 2001, om 08.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd) pleegden islamisten een reeks aanslagen in New York, Washington en de staat Pennsylvania. Kinderen die rond die tijd zijn geboren, zijn nu volwassen.
  Door de aanslagen op ‘9/11’ is de wereld in de afgelopen twee decennia  veranderd. Vanuit het perspectief van de inlichtingendiensten is 9/11 het resultaat van de veronachtzaming van het islamisme in de jaren tachtig en vooral de jaren negentig van de twintigste eeuw.
  Wat in 1979 in Iran begon met het verbranden van Amerikaanse en Israëlische vlaggen en de bezetting van de Amerikaanse ambassade, bereikte zijn hoogtepunt op die ene fatale dinsdag in Amerika.

  9/11 toonde dat heerschappij democratie gewelddadig wordt betwist

  Afshin Ellian

  Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.
  De liberale democratie werd geconfronteerd met een herhaling van de geschiedenis, waarin de heerschappij van de democratie gewelddadig wordt betwist.
  De jihadistische oorlog was geen onaangekondigde oorlog. Op 23 augustus 1996, vijf jaar voor de aanslagen op 9/11, schreef terreurleider Osama Bin Laden een oorlogsverklaring aan het Westen. Daarin schreef hij: ‘De mensen van kennis en Ahmad ibn Taymiyyah (1263-1328) zeiden: “Vechten ter verdediging van de godsdienst en het geloof is een collectieve plicht: na het geloof is er geen andere plicht dan de strijd tegen de vijand die het leven en de godsdienst corrumpeert. Dit is een onvoorwaardelijke plicht en de vijand moet naar beste kunnen worden bevochten.”‘

  Ibn Taymiyya koppelde jihad los van centraal gezag

  Bin Laden voegde de fatwa van Ibn Taymiyya toe aan zijn oorlogsverklaring. Ibn Taymiyya individualiseerde de jihad en koppelde die los van een centraal gezag. Er hoeft dus geen kalief te zijn die de gelovigen oproept jihad (strijd) te voeren tegen de ongelovigen.
  Westerse academici en beleidsmakers wilden niet aanvaarden dat de jihadplicht die Ibn Taymmiyya had opgelegd ook de straten van Europa zou bereiken. Evenmin wilden ze aanvaarden dat de architect van de moderne jihad een mondiale populaire denker zou worden.
  Europa werd gedwongen haar opvattingen omtrent de jihadverklaring van islamisten bij te stellen: er volgden aanslagen in Madrid (11 maart 2004), Amsterdam (2 november 2004) en Londen ( 7 en 21 juli 2005), en het geweld ging maar door. Ook wilden westerse academici en politici niet accepteren dat het sjiitische en soennitische jihadisme elkaar als een hoefijzer naderen in hun haat en vijandschap jegens het Westen en Joden.
  Konden ze het wel voorzien? Ja, dat konden ze. In zijn jihadverklaring eert Bin Laden de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet (1983) en op een Amerikaanse militaire basis in Al-Khobar, Saudi-Arabië (1996). Deze aanslagen werden vanuit Iran georganiseerd, dus door sjiitische jihadisten. Het hoefijzer van het sjiitische en soennitische jihadisme bracht ze samen in het doden van vijand.
  Deze week lazen de Iraanse staatsmedia een korte verklaring voor van ayatollah Khamenei, de leider van Iran, over het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Daarin zegt Khamenei dat Amerikanen en zionisten met het publiceren van cartoons over de profeet Mohammed wederom een onvergeeflijke en onvergetelijke zonde en misdaad hebben begaan:

  Alles wat Bin Laden schreef, heeft zich in negentien jaar voltrokken

  In zijn jihadverklaring vroeg Osama Bin Laden moslima’s de jihadoproep te verspreiden en moedigde hij de mannen aan deel te nemen aan de strijd. Voor het Westen had hij de simpele boodschap dat de terreur tegen het Westen ‘een rechtvaardige en moreel noodzakelijke plicht’ is.
  Alles wat Bin Laden schreef, heeft zich in de afgelopen negentien jaar voltrokken. In het Westen heerste de staat van ontkenning. Al twee decennia bestudeer ik het islamitische terrorisme en zie ik alleen maar een wereldwijde verspreiding van de politieke islam. In de voorbije decennia heeft het islamisme stevig wortel geschoten in de wereld, vooral in het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Deze gebieden waren historisch gezien altijd op allerlei manieren verwikkeld met elkaar: oorlog, handel en religie.
  Lees meer over dit onderwerp: Nu ook een jihad-groep in Mozambique
  Zo hebben de jihadisten een haven in Mozambique veroverd. Elsevier Weekblad schreef erover en over de opmars van jihadisten in Mozambique: ‘De rebellen zien het christendom en het Westen als de vijand en eisen strikte naleving van de Koran. Ze dromen van een kalifaat in Cabo Delgado. Tevens werpen ze zich op als beschermers van de armen. Zij betichten de Mozambikaanse regering, die ver weg in Maputo resideert, van corruptie en nepotisme.’

  Jihadisme groeit door opkomst salafisme en Europese onverschilligheid

  Door de actuele coronapandemie krijgen de jihadisten meer ruimte om op die locaties oorlog te voeren. Het Westen heeft geen capaciteit meer om ze daar te bevechten. Het probleem is dat de geschiedenis sinds de profeet Mohammed leert dat het succes van jihadisten aan de rafelranden van Europa niet zonder effect is op de Europese veiligheid. Door de opkomst van het salafisme in Europa en de onverschilligheid van de Europese staten, groeit uiteindelijk de aanhang van het jihadisme.
  11 september blijft een unheimische dag waarmee een nieuwe politieke en militaire geschiedenis begon.
  Onderschat het jihadisme niet opnieuw: het islamitische hoefijzer brengt het sjiitische en soennitische jihadisme samen.
  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten