Den Helder gaat over tot het veilen van de kunst van Rob Scholte. Kunstenaar reageert: ’Krankzinnig’

Datum:
 • vrijdag 11 september 2020
 • in
 • Categorie:
 • De gemeente gaat over tot de verkoop van de kunstcollectie van Rob Scholte waarop beslag was gelegd na de ontruiming van het Rob Scholte museum in Den Helder. De executoriale verkoop van de kunstcollectie is inmiddels door de deurwaarder aangezegd. Scholte overweegt voor komende maandag 75.000 euro te betalen waarmee naar zijn zeggen de veiling kan worden voorkomen.  De gemeente heeft op het moment dat het Rob Scholte museum in het voormalige postkantoor werd ontruimd - in april 2018 - de kunstcollectie in beslag genomen.
  „De reden voor dit beslag was dat de gemeente hiermee een onderpand had ter voldoening van de gemaakte ontruimingskosten”, zo meldt het college van burgemeester en wethouders in vrijdagmiddag verstuurde brief aan de gemeenteraad.

  Opslagkosten

  De kantonrechter heeft eerder bepaald dat Scholte terecht uit het gebouw is gezet en dat hij de gemeente zo’n 4 ton moet betalen. Daarin zijn onder meer een bedrag aan niet betaalde energierekeningen, de ontruimingskosten, opslagkosten en dwangsommen opgenomen. De schuld groeit met een kleine tienduizend euro per maand aan opslagkosten.
  ,,Nu de schuld nog steeds open staat en de voormalig gebruiker, ondanks onze uitnodiging daartoe, niet zelf met een oplossing is gekomen, hebben wij besloten de kunstcollectie van het voormalig Rob Scholte museum te laten verkopen. De opbrengsten van de verkoop zullen naar rato worden verdeeld tussen de openstaande vorderingen van de gemeente en van de advocaten van de voormalig gebruiker die vanwege hun openstaande rekeningen ook beslag op de kunstcollectie hebben gelegd.”
  De gemeente had Rob Scholte gevraagd op uiterlijk 24 augustus te vertellen wanneer en hoe hij zijn schuld zou betalen. Omdat dat volgens de gemeente niet is gebeurd, hebben burgemeester en wethouders zich over vervolgstappen gebogen en wordt nu de opgeslagen kunst geveild. Scholte liet eind vorige maand weten dat de dreiging om zijn kunstwerken te verkopen volgens hem pure bluf was.

  Krankzinnig

  Scholte zegt desgevraagd het ’krankzinnig’ te vinden dat de gemeente overgaat tot veiling van zijn werken.
  ,,Op zijn minst vind ik het curieus. Er komen acht veilingen, de eerste is op 12 oktober, de laatste op 5 maart. Zeer voorbarig allemaal. Op 6 april volgt er nog een uitspraak van de rechter. Als de gemeente verliest, zal ze mij de taxatiewaarde van mijn werken moeten terug betalen in plaats van de bedragen waarvoor het is verkocht.’’
  In de brief van de deurwaarder staat volgens Scholte dat hij voor maandag 75.000 euro kan betalen waarmee hij de veilingen kan voorkomen. ,,Of ik dat ga doen? Ik ga het in ieder geval overwegen.’’
  BVA Auctions is volgens de website ’hét online veilinghuis van Europa’. Voor sommige te veilen kavels worden kijkdagen georganiseerd. Die kijkdagen zijn volgens Scholte voor zijn werk ook al vastgelegd.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten