Netwerkbeheerder vindt zonnepark duur

Datum:
 • woensdag 5 augustus 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Arnhem - Het is veel te duur om zonneparken op het elektriciteitsnet aan te sluiten op basis van hun piekvermogen, vindt netbeheerder Liander. De grootste netbeheerder van het land pleit ervoor de regelgeving te veranderen. 


  5-8-2020

  Wat Liander betreft moeten parken met zonnepanelen voortaan een aansluiting krijgen die niet 100 procent, maar 75 procent van de maximale stroomopbrengst kan transporteren. Zonneparken draaien zelden op hun piekvermogen. Dat wordt alleen midden op een zonnige dag soms bereikt. Het grootste deel van de tijd leveren de parken minder stroom op.

  „Een groot deel van de tijd worden de kabels nauwelijks benut”, aldus de netbeheerder. Toch is het volgens de huidige wetgeving verplicht om zonnecentrales te voorzien van kabels die alle opgewekte elektriciteit kunnen doorlaten. Liander is actief in Noord-Holland, een deel van Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Flevoland. In dat gebied voorziet de netbeheerder de komende jaren een enorme toename van het aantal zonneweides. 

  Om de netcapaciteit voldoende uit te breiden, is een investering van 1,4 miljard tot 1,8 miljard euro nodig. Als de landelijke politiek het voorstel van de 75 procent overneemt, verwacht Liander daar 270 tot 390 miljoen euro op te kunnen besparen. 

  Liander heeft berekend dat de zonneparken maximaal 3 procent productie verliezen als tijdens de piekuren niet de volledige productiecapaciteit wordt benut. 

  Liander wijst er verder nog op dat het beter zou zijn om minder zonneweides en juist meer windparken te bouwen. Die leveren een constantere hoeveelheid elektriciteit. „Het waait in Nederland immers veel meer dan dat de zon schijnt.”

  Noordhollands Dagblad

  6 reacties :

  Beukenoot zei

  Windmolens draaien op subsidie. ..

  Beukenoot zei

  Windmolens draaien op subsidie. ..

  Anoniem zei

  Vandaag reed ik komende van de Stolpen richting Anna Paulowna met op de achtergrond tientallen windmolens. Het allergrootste deel stond stil.
  Onderhoud of angst voor overbelasting van het net met ook nog de zonneweides die het net al of niet van stroom voorzien.
  Het is 1 grote smeerlapperij op kosten van de burgers.

  Anoniem zei

  Windmolens zijn het ASBEST van heden ten dage.

  Anoniem zei

  En in de nacht is het alsof je in het Botlekgebied bent.

  De (r)overheid heeft ons mooi te pakken.
  Maar ja, als je goed stemt dan komen deze tirannen er niet. Ja, windturbines zijn tirannen; je kunt er niet omheen! Letterlijk en figuurlijk.

  Anoniem zei

  De vogels kunnen er ook niet om heen maar een kniesoor die daar op let.
  Op zee hetzelfde met het kabaal onder water, de zeezoogdieren raken gedesoriënteerd en stranden, geen dier wat nog in de nabijheid van die ondingen wil/kan leven. Mensen die problemen krijgen met het ultrasone geluid van die ondingen en ziek worden.
  Het zal het grootkapitaal en de Groen Links domoren een zorg zijn.

  Een reactie posten