LTO: voedermaatregel nog slechter bij droogte

Datum:
 • woensdag 19 augustus 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Amsterdam - LTO Nederland vindt dat de omstreden voedermaatregel, een dwingende regeling van minister Carola Schouten (Landbouw) om de uitstoot van stikstof te verminderen, van tafel moet.


  19-8-2020

  De land- en tuinbouworganisatie wijst onder meer op het negatieve effect van de droogte de laatste weken. 

  Door eiwitarm voer te gebruiken zou de stikstofuitstoot verminderd kunnen worden, is de gedachte van het kabinet. De droogte heeft het eiwitgehalte in weidegras geen goed gedaan. Normaliter zou dit met krachtvoer aangevuld kunnen worden, maar de regel van Schouten die per 1 september in moet gaan, maakt dit onmogelijk. 

  „De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving”, aldus LTO. „De recente droogte verergert de zorgen over de haalbaarheid van de maatregel. Met name jongvee en hoogdrachtige koeien zouden volgens LTO hierdoor gezondheidsrisico’s lopen. 

  LTO wijst er andermaal op dat boeren welwillend zijn om tot verdere reductie van de stikstofuitstoot te komen. Daarvoor werden ook alternatieve voorstellen gedaan. „Een belangrijke stap voor een vruchtbaar vervolg van het overleg is dat de onwerkbare maatregel voor de laatste vier maanden van 2020 van tafel gaat”, aldus LTO.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten