Minder restafval betekent minder afvalstoffenheffing betalen:

Datum:
 • woensdag 8 juli 2020
 • in
 • Categorie: , , • Wie minder restafval weggooit, hoeft in de nabije toekomst mogelijk minder afvalstoffenheffing te betalen.

  HVC in Alkmaar probeert de 24 Noord-Hollandse gemeenten die een aandeel in het afvalverwerkings-/energiebedrijf hebben te porren voor dit ’recycletarief’.

  Scheiden

  Door inwoners zelf invloed op de hoogte van hun huisvuilbelasting te geven, worden zij beloond wanneer ze beter (fijn en grof) afval scheiden.
  Besparingen zouden zichtbaar kunnen worden gemaakt in de HVC-app. Bakken of gezamenlijke ondergrondse containers moeten worden uitgerust met chips of voorzien van een passysteem.

  Prijsprikkel

  „Zo’n prijsprikkel, die direct in de portemonnee wordt gevoeld, daagt anderen uit”, verwacht Susan Baks, woordvoerster van HVC. „Huishoudens en particulieren die nu misschien iets minder hun best doen, worden erdoor gestimuleerd.”

  Honderd kilo

  „Wij zien het als belangrijke stap om afval scheiden te bevorderen en toe te werken naar de landelijke doelstelling van maximaal honderd kilo restafval per jaar, per persoon.” In 2025 zou dat getal zelfs op hooguit dertig kilo moeten liggen.
  Het gemiddelde scheidingspercentage in alle 44 HVC-gemeenten (ook in Zuid-Holland, Flevoland en Friesland) lag vorig jaar op 59 procent. Inwoners gooiden gemiddeld 203 kilo restafval per persoon weg.

  Sorteeranalyses

  Uit onderzoek van het Kenniscentrum Afval van Eureco, een bedrijf gespecialiseerd in sorteeranalyses, blijkt dat om de honderd kilo te kunnen halen een prijsprikkel noodzakelijk is. Noordoostpolder is de eerste gemeente die (per 2021) heeft besloten tot invoering van het recycletarief.

  In gesprek

  „HVC is doorlopend met gemeenten waar wij afval inzamelen in gesprek over verschillende methodieken voor afvalscheiding. Ook deze”, aldus Baks. „Wat ons betreft zou het overal een serieuze overweging moeten zijn. Dat besluit is echter aan gemeenten, HVC heeft louter een adviesrol.”
  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  aliexpress zei

  Je betaald je de schele mazelen voor deze vuilbakken, ze willen dat je (nog) minder afval hebt en laten we eerlijk zijn met deze leugenaars: Ik heb nog nooit gezien dat je hierdoor goedkoper uit bent.
  Als de fabrikanten deze rotzooi niet maken; hoeven wij ze niet weg te gooien!

  Een reactie posten