Raadsvragen over fors zonnepark op ’onrendabel’ aardappelland

Datum:
 • dinsdag 30 juni 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Winkel  Hoe onrendabel is agrarische grond als er aardappelen op worden gepoot?


  Winnie van Galen 30-6-2020

  Het gaat om een perceel aan de Groetpolderweg in Winkel waar een zonnepark van 18 hectare komt. Burgemeester en wethouders van Hollands Kroon hebben hiervoor een omgevingsvergunning verleend mede op basis van het onrendabele karakter van de grond. 

  Zowel de VVD-fractie als de Seniorenpartij (SHK) in Hollands Kroon willen het rapport zien waarop het oordeel ’onrendabel’ is gestoeld. 

  In een eerdere instantie stelden ChristenUnie en Anders! al vragen over dit onderwerp aan het college van burgemeester en wethouders. 

  Verder verwijzen VVD en SHK naar een besluit uit maart 2015. 

  Het college gaf toen aan de gemeenteraad actief te informeren wanneer ze grond zou aanwijzen voor een zonnepark, aldus beide partijen. 

  Definitief 

  Ze vragen het college onder meer waarom dit niet is gebeurd en ook niet later in het traject eerder dit jaar. De vergunningverlening van de aanleg van het Zonnepark aan de Groetpolderweg is definitief. Hiervoor is vorig jaar goedkeuring verleend en bezwaar is er toen niet gemaakt, aldus het college in antwoord op ChristenUnie en Anders!. 

  De kwestie is eveneens aangekaart door GroenLinks: ’Bent u het met ons eens dat het plaatsen van 18 hectare zonnepanelen geen kleine afwijking van het geldende bestemmingsplan is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft u de vergunning dan toch verleend zonder instemming van de raad?’ 

  Het onderzoeksrapport over onrendabele gronden is opgesteld door de Agrarische Beoordelingscommissie (ABC). 

  Bij de discussie over het Zonnepark aan de Zwinweg/Amsteldijk, aangevraagd door het Noorse bedrijf Statkraft, zou de factor onrendabele agrarische grond eveneens een rol spelen, aldus VVD en SHK.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Her college heef gewoon lak aan ge raad. Ze informeren ze niet of liegen ze voor. Ze doen wat ze willen en vullen hun zakken.

  Een reactie posten