Geld in parkeerfonds Schagen moet van hof echt gebruikt zijn voor aanleg parkeervakken

Datum:
 • maandag 25 mei 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De gemeente Schagen krijgt van het gerechtshof in Amsterdam tot 25 augustus de tijd om aan te tonen dat er tussen 23 mei 2005 en 23 mei 2015 inderdaad tien extra parkeerplaatsen zijn aangelegd aan de Julianalaan voor voormalig restaurant Zins. Kan de gemeente dat niet, dan kan de basis onder het parkeerfonds voor ondernemers wegvallen.  In een tussenarrest heeft het gerechtshof bepaald dat de ondernemers Joop Schouten en Irene van Kooten van voormalig restaurant Zins aan het Noord in Schagen terecht ruim tien extra parkeerplaatsen mochten verwachten in een zone van 150 meter rond hun restaurant. Zij moesten daar 45.000 euro voor betalen aan het gemeentelijke parkeerfonds, omdat er op eigen terrein geen ruimte was om de gasten van het restaurant te kunnen laten parkeren.

  Pot

  Maar volgens de gemeente zijn er in het centrum voldoende parkeerhavens, zeker met het relatief nieuwe parkeerterrein aan de Julianalaan dat in 2014 is aangelegd. En dus bleef het geld volgens Van Kooten en Schouten in de pot van de gemeente.
  (Tekst loopt door onder foto)
  Geld in parkeerfonds Schagen moet van hof echt gebruikt zijn voor aanleg parkeervakken
  Het parkeerterrein aan Julianalaan werd in 2014 aangelegd op het vroegere B-veld van de SV Schagen.
  © Archieffoto
  Volgens het tussenvonnis van het hof is een papieren rekensom die de gemeente maakt echter niet voldoende en moeten er daadwerkelijk 10,187 parkeerplaatsen zijn aangelegd in de periode dat de ondernemers in tien jaarlijkse termijnen de 45 mille moesten betalen. Overigens hebben de vroegere Zins-eigenaren acht van de tien termijnen betaald aan de gemeente, de laatste twee weigerden Van Kooten en Schouten uit protest te betalen nadat was gebleken dat dat parkeerplaatsen er niet zijn gekomen.
  Hun advocaat, Milo Kroone uit Schagen, heeft voor de zitting vorig jaar het aantal parkeervakken in het centrum geteld. Hij kwam op 159 stuks binnen de cirkel van 150 meter van het restaurant. Volgens de gemeente zijn dat er 203.

  Terugeisen

  Volgens de advocaat van het Alkmaarse kantoor Van Diepen Van der Kroef was het parkeerfonds van Schagen in 2017 gevuld met 1,2 miljoen euro. Dit geld is opgebracht door ondernemers die geen eigen parkeerruimte kunnen creëren op eigen grond en daarom moeten storten in het parkeerfonds. Mochten de Zins-ondernemers slagen in hun zaak tegen de gemeente en door het gerechtshof in het gelijkgesteld worden, dan kunnen andere ondernemers mogelijk ook hun geld terugeisen van de gemeente.
  De gemeente Schagen bestudeert het tussenarrest van het hof nog en komt later met reactie.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten