Waterschap wil 45.000 zonnepanelen extra: HHNK steekt nog eens zestien miljoen in opwekking groene stroom

Datum:
 • maandag 25 mei 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil in 2021 en 2022 nog eens 45.000 extra zonnepanelen plaatsen op zijn terreinen en gebouwen.


  De nieuwe collectoren zijn bedoeld om groene stroom voor eigen gebruik op te wekken. Voor de investering, die past bij het streven in 2025 energieneutraal te zijn, moet zestien miljoen euro op tafel komen.

  Rwzi’s

  De nieuwe ’zonneparken’ komen bij rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) in Ursem, Den Helder, Oosthuizen en Zaandam-Oost, een voormalig baggerdepot in Den Helder en nader te bepalen plekken waar aanleg mogelijk is.
  Eerder heeft het waterschap al circa 53.000 panelen laten plaatsen bij of besteld voor andere rwzi’s en werven in Noord-Holland. Hiervoor was negentien miljoen euro beschikbaar.

  Geestmerambacht

  Dit betreft onder meer locaties in Warmenhuizen (Geestmerambacht), Heerhugowaard, Heiloo, op Texel, Wieringen, in de Wieringermeer, bij De Stolpen, in Beverwijk, Wervershoof, Beemster, Anna Paulowna, Dirkshorn en Zwaagdijk.
  De verwachting is dat als alle zonneparken zijn voltooid en in gebruik zijn genomen HHNK 35 procent van zijn jaarlijkse elektriciteitsbehoefte (oftewel ruim 30 miljoen kilowattuur) kan produceren. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde stroomverbruik van bijna 8600 huishoudens.

  Grootste stroomverbruikers

  Het waterschap behoort tot de grootste stroomverbruikers van Noord-Holland. Luchthaven Schiphol, Tata Steel in de IJmond en datacentra op Agriport in Middenmeer (Microsoft/Google) gaan HHNK voor.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten