Noorden provincie verdubbelt opwek duurzame energie, provincie blij met aanbod uit de regio

Datum:
 • donderdag 23 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Noorden provincie verdubbelt opwek duurzame energie, provincie blij met aanbod uit de regio

  HOORN
  De energieregio in het noorden van de provincie gaat vrijdag het ’bod’ doen de duurzame energieopwek te verdubbelen van 2,2 TWh tot 4,2 TWh. Het stelt Noord-Holland in staat, samen met het bod van de zuidelijke energieregio, in 2030 een vijfde van de totale Nederlandse energieopwek te leveren.
  Gedeputeerde Edward Stigter (Klimaat/GroenLinks) toont zich ’buitengewoon tevreden’ over het bod van de regio’s aan het Nationaal Programma RES gaat doen. ,,Het is een stevige ingreep in de ruimte, daar zal niet iedereen even blij mee zijn.’’
  Het aanzien van de provincie gaat de komende tien jaar fors veranderen, die conclusie dringt zich al voor openbaarmaking van de concept-Regionale Energiestrategie (RES) op. Uit de woensdag gepubliceerde RES voor Noord-Holland Zuid blijkt dat op alle denkbare plekken zonnepanelen en windmolens gaan komen. Zon op stellages boven parkeerplaatsen, op grote daken, langs de landingsbanen van Schiphol en de rijkswegen. Wind in het havengebied en in polders.
  De zuidelijke energieregio omvat 29 gemeenten en verwacht in 2030 bijna vier keer zoveel wind- en zonne-energie op te wekken als de 0,7 TWh van nu: 2,7 TWh. Noord-Holland Noord, dat zeventien gemeenten beslaat, doet daar dus 4,2 bij, zodat de gehele provincie op 6,9 TWh komt. In het Klimaatakkoord van 2018 is afgesproken dat we in 2030 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dat betekent dat Nederland in 2030 35 TWh aan duurzame energie moet opwekken en dat Noord-Holland dus goed is voor een vijfde daarvan.
  Dat Noord-Holland zo’n groot aandeel wil leveren, komt volgens Stigter omdat er relatief veel mensen wonen en het verbruik er ook hoger is. ,,Meer nog in Noord dan in Zuid zien we dat met name ten aanzien van wind veel weerstand bestaat. Met die partijen zijn we ook in gesprek. Er zal nog veel discussie en debat plaatsvinden de komende maanden en eigenlijk wel jaren. Dat wisten we van tevoren.’’ Er zijn zoekgebieden waar in zijn ogen bij wijze van spreken ’morgen al aan de slag kan worden gegaan’ en gebieden die nadere uitwerking vereisen. Zoals plannen die er zijn gemaakt voor zon en wind op het water en parken in de buurt van natuurgebieden.
  Meer dan drieduizend Noord-Hollanders waren betrokken bij opstellen van de concept-RES’en en vanaf nu kunnen groeperingen en ook individuele burgers hun ’wensen en bedenkingen’ uiten. Die worden door de gemeenten verzameld en gaan de inspraak in. Volgend jaar juni moet de RES klaar zijn. Die krijgt het nummer 1.0, want de jaren erop zullen er aanpassingen komen.
  De concept-RES wordt de komende tijd aangescherpt en aangevuld met de reacties van de deelnemers aan de bijeenkomsten en de wensen en bedenkingen van de gemeenteraden. Ook gaat het Nationaal Programma RES en het Planbureau voor de Leefomgeving de RES’en van alle dertig energieregio’s in Nederland doorrekenen om vast te stellen of we met elkaar voldoende duurzame energie opwekken.
  De concept-RES Noord-Holland Noord wordt gepubliceerd op www.energieregionhn.nl/conceptRES

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dat wordt dus voor de inwoners het dubbele aan energiebelasting om daarvan weer de subsidies te betalen.

  Een reactie posten