Joods gezin uit Hippolytushoef wil cameratoezicht behouden: ’Afgelopen week nog twee incidenten’

Datum:
 • donderdag 30 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De Joodse familie Schmidt uit Hippolytushoef heeft de gemeente laten weten dat ze het cameratoezicht voor de deur willen behouden. „Afgelopen week hadden we hier nog twee incidenten”, vertelt Wouter Schmidt.


  Suzanne Rijnja 30-4-2020
  In oktober luidde hij de noodklok, toen het zoveelste raam van hun huis sneuvelde. Dit keer was het opgeblazen met een explosief, nadat er eerst een vuurwerk door de brievenbus was gegooid. De familie wordt al jaren geteisterd door antisemitische uitingen en vernielingen.

  In november zijn er camera’s geplaatst bij het huis op de Elft. De gemeente heeft de familie gevraagd of ze die langer willen laten staan, vertelt Schmidt. En hoewel het inbreuk is op hun privacy, heeft laten staan wel de voorkeur.

  „Het is een tijdje rustiger geweest, maar de afgelopen week waren er toch weer twee incidenten. Bij het eerste incident kwam er een auto langsgereden, de inzittenden hingen uit het raampje en riepen ’kankerjoden’. Zo hard dat wij het konden horen door dubbel glas. Tegen de tijd dat je gaat kijken, rijden ze al weg.” De avond voor Koningsdag werd er vuurwerk afgestoken naast hun huis. „Dat was ook weer typisch, alleen naast ons huis. Kijk, als het overal gebeurde, oké. Maar iedereen die de krant gelezen heeft, weet wat er hier gebeurd is met vuurwerk.”

  Schmidt heeft melding gemaakt van het incident met de auto. „Maar het vervelende is dat de camera niet op de weg is gericht, dus het is niet te achterhalen wie het zijn. Wij weten alleen dat het een gele auto was. Als de camera op de openbare weg gericht kan worden, zou dat wel kunnen helpen.”


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten