Harsco komt onder boete uit

Datum:
 • vrijdag 17 april 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • IJmuiden - Milieudelicten blijven onbestraft door falende OD


  Bart Vuijk 17-4-2020

  Noord-Holland trekt alle dwangsomprocedures voor milieudelicten van bedrijven naar zich toe, nu blijkt dat Harsco geen boetes hoeft te voldoen vanwege procedurefouten bij de OD.

  De provincie heeft geen vertrouwen meer in de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD), die de procedures tot voor kort uitvoerde. Volgens de nieuwe milieugedeputeerde Jeroen Olthof heeft de dienst een ’ernstige fout’ gemaakt door 100.000 euro aan dwangsommen aan Harsco te laten verlopen. Vier dwangsommen van elk 25.000 euro die waren opgelegd aan het bedrijf, dat staalslak verwerkt bij Tata Steel, konden niet ge├»nd worden doordat de dienst te traag was met het sturen van een brief aan de provincie. Hierdoor werd een aanmaning aan Harsco te laat verzonden, waarna de dwangsommen konden verjaren. 

  Harsco hoeft niet te betalen, hoewel er bij het bedrijf stevige overtredingen waren geconstateerd. Olthof vindt de gang van zaken zo’n grote misser, dat hij de enige ’tanden’ die de OD heeft, tijdelijk afpakt. „Wij nemen het weer over”, zei hij donderdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Tegelijkertijd laat hij een onafhankelijk onderzoeksbureau de OD doorlichten. 

  Olthof stelt dat de OD zijn ’primaire processen blijkbaar niet op orde heeft’. Ook verwijt hij de dienst gebrek aan politieke sensitiviteit. Omwonenden van de staalfabriek klagen al jaren over stofoverlast en voelen zich onvoldoende beschermd door de overheid. Gedeputeerde Adnan Tekin struikelde vorig jaar over het Tata-dossier en moest aftreden. 

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten