Mesdagfonds over eigen onderzoek: Stikstofcijfers klopten niet door 'bug’

Datum:
 • woensdag 4 maart 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De stikstofberekeningen die het Mesdag-Zuivelfonds onlangs naar buiten bracht, bevatten fouten.
  2-3-2020

  Dat meldt het fonds, een boerenbelangenorganisatie, zelf. Een ‘bug’ in een rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is volgens de boerenorganisatie de oorzaak van de onjuistheden.

  Volgens eigen onderzoek van het fonds zou de landbouw niet verantwoordelijk zijn voor 45 procent van de stikstofneerslag in beschermde Nederlandse natuurgebieden, zoals het RIVM had becijferd, maar ‘slechts’ voor 25 procent. Dat cijfer blijkt niet te kloppen, laat het Mesdagfonds nu weten. De organisatie, een soort denktank voor de melkveehouderij, gaat opnieuw berekeningen maken.  De uitkomst kan weken of zelfs maanden op zich laten wachten, want er is veel rekencapaciteit nodig om de miljoenen cijfers na te gaan, zegt onderzoeker Geesje Rotgers. Door extra computercapaciteit in te huren, hoopt het fonds zo snel mogelijk nieuwe cijfers te kunnen presenteren.

  Presentatie

  Tijdens de presentatie in Den Haag werd duidelijk dat de onderzoekers die door het Mesdagfonds waren ingeschakeld, alle 161 gebieden met een beschermde Natura 2000-status hadden meegerekend. Het RIVM gaat enkel uit van 130 gebieden die gelden als ‘stikstofgevoelig’. Met name het wel of niet meetellen van grote waterpartijen zou volgens het RIVM kunnen leiden tot andere uitkomsten.

  Het Mesdagfonds betwist dat dit de oorzaak is en verwijst naar een lijst van natuurgebieden op de site van het RIVM. Daarop zijn inderdaad natuurgebieden met veel water, zoals de Waddenzee en de Oosterschelde, aangemerkt als stikstofgevoelig.
  Te veel stikstof is onder meer problematisch voor de natuur, omdat bepaalde plantensoorten erdoor gaan woekeren en zo andere soorten verdringen. Hoge concentraties ammoniak en stikstofoxiden zijn overigens ook slecht voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid.

  AD


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Zou er nou eens iemand zijn die kan uitleggen wat er precies met Stikstof wordt bedoeld? Er moet toch een Groen Linkser zijn die dit leest en die het kan uitleggen? De 78% stikstof die van nature voorkomt in onze lucht kan er toch niet mee bedoeld worden want daar kan niemand iets aan veranderen, dat is simpelweg de natuur. Dus wat wordt er dan mee bedoeld, stikstofverbindingen?
  "Hoge concentraties ammoniak en stikstofoxiden zijn overigens ook slecht voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid."
  Stikstofverbindingen zoals ammoniak en stikstofoxiden worden apart benoemd dus die vallen dan niet onder "stikstof", maar wat bedoelen ze er dan mee?
  Overigens is er weer een vulkaan uitgebarsten die onnoemelijk veel stikstof, CO2 en fijnstof in de lucht slingert, dus dan de vulkaan maar afsluiten Groen Links en andere fanaten?
  Overigens een slechte donderdag voor de groene energie, geen wind en geen zon. Gelukkig maar dat we energie centrales hebben die gewoon doordraaien, zon of geen zon en wind of geen wind, we hebben ondanks de tegenstand van GL wel stroom.

  Een reactie posten