Geen arbeidsmigranten in De Harmonie

Datum:
 • zaterdag 7 maart 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - De gemeente heeft in oktober nieuwe beleidsregels aangenomen inzake huisvesting van arbeidsmigranten, maar heeft in artikel 6 een ontsnappings-clausule toegevoegd, waardoor alle regels dus gewoon waardeloos worden. 


  7-3-2020

  Gastschrijver 


  Wij maken ons druk over vierkante centimeters bij legkippen, het vervoer van varkens naar Zuid- Europa, over meerdere gevangenen in een cel in het buitenland en spreken er schande van. 

  Vinden de gemeente en de heer Heilygers het wel oké om mensen die elkaar vaak niet eens kennen, met meerderen in één ruimte te proppen, zonder enige vorm van recreatie en privacy? In diverse kamers zonder fatsoenlijk daglicht, twee kamers hebben zelfs geen enkel raam. Dat is toch nauwelijks een menswaardig verblijf te noemen? 

  In de beleidsregels staat dat er vanaf 80 (!) personen een recreatieruimte beschikbaar moet zijn. (79 mensen mogen zich blijkbaar in hun vrije tijd te pletter vervelen.) Verveling leidt meestal niet tot goede dingen. Volgens het voorliggende plan worden er 120 mensen gehuisvest, terwijl er geen enkele recreatieruimte is voorzien, geen kantine of centrale keuken. Ieder moet op de kamer blijkbaar zijn eigen warme maaltijd bereiden. De vluchtroutes zijn totaal niet toereikend. 

  Als er brand uitbreekt aan de voorzijde, zitten alle mensen op de eerste en tweede verdieping als ratten in de val en op de begane grond ook een groot deel. Denken dat het allemaal wel losloopt is geen optie. Achteraf zeggen dat het anders had gemoeten in zo’n geval ook niet. Denkt u zich eens in hoe u het zou vinden als uw kind in het buitenland werkt en daar op deze manier wordt gehuisvest. 

  Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat deze vastgoedondernemer bepaalde toezeggingen heeft gekregen. Een vastgoedondernemer loopt geen risico! Het feit dat er al gezegd werd door de nieuwe eigenaar ’dat het wel los loopt met zijn plannen, omdat de gemeente Hollands Kroon niet zo moeilijk doet’,  is hierbij een teken aan de wand. 

  Waardeloos 

  De gemeente heeft in oktober nieuwe beleidsregels aangenomen inzake huisvesting van arbeidsmigranten, maar heeft in artikel 6 wel een ontsnappingsclausule toegevoegd, waardoor alle regels dus gewoon waardeloos worden. Kortom: Niet meer dan 2 personen per kamer, ach we willen de eigenaar graag ter wille zijn. Parkeren verplicht op eigen terrein: nou ja, plek zat toch in de omgeving? Overlast van warmtepompen op het dak: Och, ze worden vanzelf toondoof, dus dat kan ook het probleem niet zijn. Leefbaarheid: Wat is hier mis mee dan? Veiligheid: hoe vaak breekt er nu helemaal brand uit?! Je kunt je afvragen of dit democratisch is. B & W bepalen, de coalitiepartners stemmen ermee in. Stemvee dus. 

  Als het college van plan is hiermee in te stemmen dan wordt het gevoel dat op Wieringen leeft, wij niets te zoeken hebben binnen de gemeente Hollands Kroon, helaas bewaarheid. Arbeidsmigranten worden massaal gehuisvest op Wieringen, maar werken hier niet. Dus wij mogen de lasten dragen, terwijl de voordelen ergens anders liggen. 

  Dagelijks verkeer naar plaatsen 20, 30 kilometer verderop, zorgen bovendien voor toename van de CO2 en stikstofuitstoot. Dat werkt ook niet mee om de klimaatdoelen te halen. Dat is gemakkelijk te voorkomen door de arbeidsmigranten dicht bij hun werk te huisvesten. Ruim opgezette locaties, vlakbij de kassen en datacentra, waar in voldoende recreatiemogelijkheden kan worden voorzien. 

  De overlast die dit voorgenomen plan zal gaan geven, zowel tijdens de verbouw als later, wanneer zoveel mensen bij elkaar gezet worden, zonder vorm van vermaak en zonder parkeergelegenheid, met een fiks aantal warmtepompen op het dak wat flinke geluidsoverlast gaat geven, (overigens ook in de Harmonie), zal ertoe leiden dat door diverse omwonenden een verzoek tot planschade wordt ingediend. 

  Wij roepen alle raadsleden op hun verantwoordelijkheid te nemen en dit onzalige plan weg te stemmen, in het belang van de leefbaarheid van ons mooie dorp, maar ook in het belang van de arbeidsmigranten, die een betere huisvesting verdienen dan deze. 

  Omwonenden van De Harmonie (Namen bij de redactie bekend)


  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten