Velsen wil als zelfstandig aandeelhouder van HVC verder en is van plan voor 6000 euro de eigen aandelen terug te kopen van de AIJZ

Datum:
 • maandag 3 februari 2020
 • in
 • Categorie:
 • Velsen wil dit jaar uit de AIJZ (afvalschap IJmond Zaanstreek) stappen, de gezamenlijke regeling waarin Velsen evenals andere gemeenten de aandelen van HVC heeft ondergebracht. Dit kost de gemeente bijna tienduizend euro.  Het idee achter de samenwerking was dat de IJmond en Zaanstad door hun aandeel te bundelen een grotere stem in de aandeelhoudersvergaderingen van HVC had.
  In 2019 stapte Zaanstad uit de regeling. Kort daarvoor was er een stemming geweest over het topsalaris van de nieuwe bestuurder van de afvalverwerker. Hierbij was namens de AIJZ een Zaanse ambtenaar aanwezig. De IJmond was tegen een salaris boven de Balkenende-norm, Zaanstad was niet tegen en de ambtenaar onthield zich daarom op dit punt van stemming.

  Eigen geluid

  Na het uittreden van Zaanstad, wilde de Velsense gemeenteraad ook wel een zelfstandigere rol om zo ’een eigen geluid’ te kunnen laten horen in de aandeelhoudersvergaderingen. Sindsdien is onderzocht of en hoe Velsen uit de regeling kan stappen. Dat plan is inmiddels gereed. Voor de helft van de resterende aandelen van de AIJZ (132 aandelen) moet Velsen zesduizend euro betalen aan de resterende deelnemende gemeenten; Beverwijk en Heemskerk. Zij bezitten straks allebei de helft van de overige 132 aandelen van de AIJZ.
  Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd en besloten uit de AIJZ te stappen, voordat dit in gang gezet kan worden moet de gemeenteraad nog toestemming geven. Donderdag 27 februari spreekt de raad zich hierover uit.

  Kosten

  Nog voor het eind van het jaar moet het allemaal rond zijn. Velsen moet naast de kosten van de aandelen (ongeveer zesduizend euro) ook betalen voor het ambtelijke en juridische werk om uit de AIJZ te kunnen stappen. Dat komt naar schatting neer op drieduizend euro.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten