Bayer ziet klachten over Roundup verder stijgen in VS

Datum:
 • donderdag 27 februari 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • In de Verenigde Staten regent het klachten aan het adres van het Duitse chemieconcern Bayer in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup.


  27-2-2020

  De teller staat nu op 48.600, bijna 6.000 meer dan in oktober, meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019. Ondertussen zou het bedrijf dicht bij de ontwikkeling zijn voor een alternatief voor glyfosaat.

  De toename van het aantal aanklachten is wel veel minder sterk dan een door de rechtbank aangestelde bemiddelaar eind vorige maand zei. Volgens hem zou het aantal klachten zijn verdubbeld tot mogelijk meer dan 85.000.
  Toch blijft Bayer erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is en verzet zich tegen veroordelingen tot het betalen van een schadevergoeding. Het chemieconcern wijst erop dat de Amerikaanse milieudienst EPA onlangs tot diezelfde conclusie kwam.
  Tegelijkertijd probeert Bayer tot een schikking te komen. Bayer is al meermaals veroordeeld tot het betalen van miljoenenboetes en wil nu ook een schikking treffen met andere vermeende gedupeerden. Het totaalbedrag kan volgens analisten rond de 10 miljard dollar liggen.
  Het bedrijf werkt daarnaast hard aan een alternatief voor glyfosaat en staat er naar eigen zeggen dicht bij. Het heeft een nieuwe molecule voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Volgens Bayer is het voor het eerst in dertig jaar dat zo'n nieuwe stof voor de akkerbouw is gevonden. Voor de chemiereus staat het vinden van een alternatief hoog op het prioriteitenlijstje. Vorig jaar kondigde Bayer nog aan 5 miljard euro te investeren in die zoektocht waarmee het landbouwers de keuze wil geven uit meer middelen en methoden om onkruid te beheersen. Ook de eigen milieu-impact wil het verkleind zien met 30 procent tegen 2030.
  Bayer behaalde vorig jaar een omzet van 43,5 miljard euro. Afgezien van wisselkoerseffecten en veranderingen van het productaanbod komt dat neer op een groei van 3,5 procent. De nettowinst verdubbelde ruimschoots naar 4,1 miljard euro, mede dankzij de verkoop van een belang in industrieel dienstverlener Currenta.
  "Wij hebben onze financiële doelen gehaald, hoewel wij te maken kregen met uitdagende marktomstandigheden in de landbouwsector", aldus topman Werner Baumann in een toelichting. Bayer voorziet in 2020 een verdere groei van de omzet en winst. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de mogelijk impact van het nieuwe coronavirus.
  Bron: Belga / Eigen verslaggeving

  0 reacties :

  Een reactie posten