Wereldwijde protestdag tegen 5G, maar waarom dan?

Datum:
 • zaterdag 25 januari 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • AMSTERDAM
  Wereldwijd wordt er zaterdag geprotesteerd tegen 5G. Maar wat is er mis met 5G? En wat willen de demonstranten?


  Roel van Leeuwen  24-1-2020
  1. Wat was 5G ook alweer?
  5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerk, ofwel de opvolger van 4G. 5G maakt het mogelijk dat we meer data kunnen laden met een hoge snelheid. En dit zorgt ervoor dat er straks allerlei nieuwe toepassingen beschikbaar komen. Zo zullen er zonder 5G geen zelfrijdende auto’s mogelijk zijn. En met behulp van drones kan in de landbouw bijvoorbeeld precies worden gekeken waar er nog gewasbeschermingsmiddel moet worden gespoten om te voorkomen dat er teveel ’gif’ wordt gebruikt.
  2. Maar waarom is er dan een wereldwijde protestdag tegen 5G?
  Tegenstanders van 5G zijn bang voor de straling die de apparatuur met zich meebrengt. Volgens Stralingsbewust Amsterdam, de organisator van het protest in Amsterdam, is er een ’overvloed aan wetenschappelijk bewijs’ dat straling schadelijk is voor mensen en milieu en moet de uitrol van 5G worden tegengehouden. In 2017 stuurden 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen nog een brandbrief aan de Europese Unie over het feit dat 5G de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden aanzienlijk zal verhogen. Volgens de wetenschappers blijkt uit sommige onderzoeken dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.
  3. Wat weten we verder van de protestdag?
  In Amsterdam zal er zaterdag een protestmars worden gehouden. Deze start om 13 uur op De Dam en eindigt rond 16 uur op het Museumplein. En in de hele wereld zijn meer dan honderd evenementen aangemeld. Volgens de organisatoren komen er nog veel meer protesten, net zolang totdat de bestraling van de Aarde wordt gestopt. Overigens was er in september al een demonstratie in Den Haag van mensen die bang zijn ziek te worden van de straling.
  4. Maar als 5G zo erg is, waarom gaat dit dan gewoon door?
  Officiële instanties lijken weinig problemen te hebben met het nieuwe netwerk. Toezichthouder Agentschap Telecom heeft steekproeven gehouden bij proeflocaties met 5G. De straling in deze proefopstellingen zou onder de Europese limieten zitten. En het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat er op basis van de gegevens die er nu zijn er geen reden is tot zorg. Wel wil het RIVM ’de vinger aan de pols’ houden. Andere deskundigen zeggen dat de straling van hetzelfde soort is als in magnetrons, alleen dan duizenden keren zwakker.
  5. Hoe staat het met de komst van 5G?
  Verschillende aanbieders willen aan het einde van dit jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk hebben. Dit voorjaar worden de eerste frequenties geveild. Ook zullen er dit jaar verschillende 5G-toestellen op de markt komen.
  Lees ook:

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten