Afzettingsprocedure Trump is politieke oplichterij

Datum:
 • vrijdag 24 januari 2020
 • in
 • Categorie: ,

 • In de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump verliezen de Democraten hun hoofd, schrijft Afshin Ellian.


  24-1-2020

  In plaats van de keuze van de Amerikaanse kiezer in november af te wachten, willen zij met behulp van de media de democratie saboteren.
  De Democraten in de Verenigde Staten zijn de weg kwijt. Ze zoeken politieke legitimiteit in een politieke procedure. Al drie jaar hebben ze één doel, een heilig doel: het afzetten van president Donald Trump, alsof ze nog steeds de uitkomst van de laatste presidentsverkiezingen niet kunnen aanvaarden.
  Politieke procedures verschaffen niet onder alle omstandigheden legitimiteit aan politici. De bron van politieke legitimiteit in de democratie was, is en blijft de wens van de kiezers. Polarisatie is eigen aan de politiek. Maar wat Amerika nu meemaakt, is uitzonderlijk.

  In de, ook zeer gepolariseerde, jaren zestig hielden media hoofd wel koel

  Afshin Ellian

  Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.
  Het Amerikaanse politieke debat was in de jaren zestig van de twintigste eeuw extreem gepolariseerd rond twee thema’s: de Vietnamoorlog en de rassendiscriminatie.
  De media hielden hun hoofd koel. Ze verloren hun professionaliteit niet. Dat gold ook voor de politieke partijen. En de Amerikaanse politici verloren tijdens de polarisatie rond de rassendiscriminatie evenmin hun politieke kunde en ambachtelijkheid.
  Het kunnen sluiten van compromissen is een van de grootste kwaliteiten van een goede politicus. Omdat je bij het sluiten van compromissen constant zoekt naar draagvlak in de eigen gelederen, dus ook onder de eigen kiezers.
  De zwaarste procedure die de Amerikaanse politiek kent, is de afzetting van een zittende president. Nogmaals: dit is een politieke procedure.

  Ook veel media maken deel uit van de afzettingsprocedure

  De polarisatie in Amerika is naar mijn mening uniek en onwenselijk. Een meerderheid van de media is betrokken bij deze polarisatie. Ook zij maken deel uit van de afzettingsprocedure die de Democraten zijn begonnen. Wij zijn getuige van een afschuwelijk, bijna antipolitiek schouwspel.
  De Democraten weten dat ze geen meerderheid hebben in de Senaat, en toch hebben ze de afzettingsprocedure in werking gesteld. Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, is een voorbeeld van hoe een politicus niet moet zijn. In zijn lange toespraak bij de opening van de afzettingsprocedure in de Senaat heeft hij niets nieuws verteld. Wel beschouwt hij de setting van het parlement als een rechtbank. Daarmee geeft hij een valse voorstelling van zaken, want de afzetting van een president door het parlement is een zuiver politieke procedure.

  Donald Trump must be convicted and removed from office.

  Because he will always choose his own personal interest over our national interest.

  Because in America, right matters. Truth matters.

  If not, no Constitution can protect us.

  If not, we are lost.

  53.350 mensen praten hierover

  Schiff wil dat afzettingsprocedure heel lang gaat duren

  Schiff beoogde in zijn lange toespraak – een constante herhaling van zijn standpunten – één ding: het theater van de afzettingsprocedure moet heel lang duren. Daarom wil hij dat nieuwe getuigen worden opgeroepen en ondervraagd. Hij heeft geen bewijs, daarom is hij aan het vissen. Daarmee hoopt hij de getuigen met allerlei dreigementen, zoals wijzen op de gevolgen van meineed, te dwingen hun gesprekken met de president te openbaren. En dat moet weer aanleiding geven tot het horen van nieuwe getuigen. En de vis? Wanneer wordt die gevangen? Niet het vangen van de vis, maar het proces van vissen is voor de Democraten van belang.
  Lees ook de column van Bram Boxhoorn terug: Impeachment Trump? Voorbarig en disproportioneel
  De Democraten willen een meeslepend theater van de afzettingsprocedure maken. Wat hen betreft, mag dat duren tot aan de vooravond van de presidentsverkiezingen begin november 2020.
  Schiff is een schoolvoorbeeld van wat soms misgaat met de strafrechtpleging wanneer je zonder sterk bewijs met retorische trucjes vage aanwijzingen wilt creëren. Vroeger noemden wij dit de inquisitiemethode.
  De Republikeinen doen terecht niet mee aan dit zieke politieke spel. En wat het getuigenverhoor betreft, zijn de Republikeinen bereid afspraken te maken wanneer ook presidentskandidaat en voormalig vicepresident Joe Biden mag worden gehoord. Dat wil Biden niet. En dat is begrijpelijk. Het is een doorzichtig spel!

  Ook zogenaamde samenzwering met Rusland bleek niet te bewijzen

  We hebben gezien hoe Schiff maandenlang Amerika probeerde te overtuigen van de zogenaamde ‘collusion between the Trump campaign and Russia’. Ook toen vonden de Democraten dat er voldoende bewijs was gevonden voor een samenzwering in 2016 tussen het campagneteam van presidentskandidaat Trump en de Russen. Daarvan is na al die onderzoeken niks gebleken.
  In tegenstelling tot de wens van de Democraten moet deze politieke procedure worden beslecht met een algemene stemming over het voorstel inzake de afzetting van de president van Amerika. Alles ligt op tafel en het is niet moeilijk om dat te beoordelen. Als het gaat gebeuren, zal de afzettingsprocedure, tot hevige teleurstelling van de Democraten, niet langer dan een uurtje duren. Dat is de inzet van Republikeinen. Adam Schiff heeft door zijn optreden de Republikeinen in de Senaat verenigd in hun afkeer van deze politieke oplichterij.
  De afzetting van deze president behoeft geen afzettingsprocedure. Eind dit jaar worden in Amerika verkiezingen gehouden. Dankzij de massale steun van veel media hoeven de Democraten alleen maar met een goede presidentskandidaat te komen. De rest kunnen ze overlaten aan CNNThe Washington PostThe New York Times en talloze andere media.

  Democraten willen het oordeel van de kiezer niet afwachten

  De rechtsstaat in Amerika is niet in het geding. De linkse populisten vertellen ons dit soort nonsens omdat ze Trump haten. In werkelijkheid wordt vooral de democratie in de Verenigde Staten opnieuw beproefd. De Democraten willen immers het oordeel van de Amerikaanse kiezers in november niet afwachten.
  De afzettingsprocedure tegen Trump is niets anders dan politieke oplichterij.

  Elsevier

  2 reacties :

  Anoniem zei

  De huidige Democraten zijn de Communisten van weleer, precies als in Nederland waar Groen Links, voorheen Comministische Partij Nederland, het voor het zeggen heeft en daarin gesteund wordt door VVD, CDA, PvdA, CU, de globalisten D'66, Dieren en ouderen partij. DENK hoort zelfs niet eens thuis in dit rijtje.

  Anoniem zei

  Anoniem 1, het is je misschien nog niet opgevallen, maar groen links zit niet in de regering. Niet dat ik wil opkomen voor die partij, maar geef de schuld aan de partijen die de werkelijke schuld dragen van alles wat er fout gaat: vvd en cda. Dat is eerlijker.

  Een reactie posten