Oproep Australië voor klimaatmaatregelen

Datum:
 • zaterdag 11 januari 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Sydney„We willen geen klimaatdoelen waardoor banen verdwijnen en de economie wordt vernietigd, en die niet gaan veranderen dat er bushfires zijn in Australië.”


  11-1-2020

  Op de dag dat twee bushfires in de Australische provincies New South Wales en Victoria zich samenvoegden tot een megabrand van zo’n 600.000 hectare groot - een gebied grofweg ter grootte van Noord- en Zuid-Holland -, gingen duizenden Australiërs de straat om te demonstreren tegen de weigering van de regering om meer klimaatmaatregelen te nemen. 

  De megabrand woedt in de Snowy Mountains, een natuurgebied in het zuidoosten van Australië. Volgens een woordvoerder van de Rural Fire Service (RFS), de vrijwillige brandweerdienst in New South Wales, vormen de gecombineerde bushfires een nog grotere uitdaging voor zijn spuitgasten. 

  Duizenden betogers in steden als Sydney, Melbourne en Canberra gingen gisteren de straat op en eisten van premier Scott Morrison dat zijn regering meer actie gaat ondernemen voor het klimaat. Veel demonstranten hebben de hoop al opgegeven dat de minister-president zijn klimaatscepsis laat varen: ze riepen Morrison op om af te treden. 

  Ook buiten Australië werd er gedemonstreerd. Enkele honderden mensen verzamelden zich gisteren bij de Australische ambassade in Londen. Een inwoner van de Britse hoofdstad zei tegen persbureau Reuters: „Ik ben hier omdat de Australische regering helemaal niets doet tegen klimaatverandering. Ze ontkennen het zelfs en moeten daarom onder druk worden gezet.” 

  Het klopt dat Morrison geen verband ziet tussen het veranderende klimaat en de bushfires. Gisteren weersprak de premier demonstranten die willen dat hij en zijn regering in actie komen voor het klimaat. „We willen geen klimaatdoelen waardoor banen verdwijnen en de economie wordt vernietigd, en die niet gaan veranderen dat er bushfires zijn in Australië.” 

  Morrison was niet de enige politicus die kritiek had op de protesten. Daniel Andrews, de premier van de provincie Victoria, vond bijvoorbeeld dat de betogers een risico vormden. „Er is een tijd en plek voor alles en ik denk niet dat het protest vandaag opportuun was.”

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Johann zei

  Ik vrees dat het klimaat de hersens van de Australische demonstranten heeft aangetast. Zelfs zo erg dat sommige van hun zin opgepakt wegens brandstichting. Hoe ver kan men gaan voor een ideologische verdwazing ?

  Een reactie posten