Timmermans wil roer om in EU voor het klimaat

Datum:
 • donderdag 12 december 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Brussel - Het roer moet rigoureus om als de Europese Unie in 2050 het eerste klimaatneutrale ’continent’ ter wereld wil worden. 
  12-12-2019

  Er zijn ingrijpende maatregelen nodig in de landbouw, de industrie en transport- en energiesector. De doelstelling om in 2030 40 procent minder CO2-uitstoot te hebben dan in 1990 moet omhoog naar 50 tot 55 procent.

  Voor de omschakeling is volgens Brussel zeker duizend miljard euro nodig, dat moet worden gemobiliseerd met hulp van de Europese Investeringsbank (EIB) en private investeringen. De transitie mag niet ten koste gaan van kwetsbare landen en burgers. Daarom komt er steun ter waarde van honderd miljard euro tussen 2021 en 2027. 

  Dat is de kern van de ’Green Deal’ van de Europese Commissie die door voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans in Brussel is gepresenteerd. 

  2030 

  De plannen variëren van herbebossing en verduurzaming van woningen op grote schaal tot een volledig schone staalproductie in 2030 en het terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Door de ambitieuze klimaat- en milieustrategie moet ook veel bestaande Europese wetgeving op de schop. 

  Voor burgers en bedrijven kunnen de voorstellen soms grote gevolgen hebben. Timmermans en zijn kabinetschef, oud-PvdA-leider Diederik Samson, pleiten bijvoorbeeld voor een Europese kilometerheffing en een verscherping van de uitstootnormen voor personenauto’s en bestelbusjes. In 2025 moeten er een miljoen laadpalen voor elektrische auto’s langs de Europese wegen staan. Batterijen moeten in de toekomst hernieuwbaar zijn. En er komt veel meer biologisch voedsel op ons bord. 

  De lucht- en scheepvaart moeten net als andere transportsectoren belasting gaan betalen op fossiele brandstoffen. De commissie wil driekwart van het wegtransport verplaatsen naar het spoor en de waterwegen. Ze stelt ook ’groene havens’ voor waar ’vieze’ schepen niet welkom zijn. 

  Er moet ook een importheffing worden overwogen op producten van vervuilende bedrijven van buiten de EU. In toekomstige vrijhandelsverdragen met derde landen wil Brussel bepalingen over het klimaat opnemen, zoals nu over bijvoorbeeld mensenrechten. Ook wil Timmermans maatregelen treffen om het ecosysteem en de biodiversiteit in de EU te beschermen. 

  De Europese leiders zullen vandaag op hun top in Brussel over de voorstellen praten. Tot nu toe weigeren Polen, Hongarije en Tsjechië zich vast te leggen op klimaatneutraliteit in 2050. In het voorjaar denkt de commissie de eerste wetsvoorstellen in te dienen.

  Noordhollands dagblad
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Timmermans is een op geld beluste communist die er alleen op uit is om er zelf zo rijk mogelijk van te worden. Deze PvdA man voert precies de bevelen uit van de boven hem gestelden(de super rijken zoals onze Beatrix)

  Een reactie posten