Foutje, bedankt! Minister Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijf

Datum:
 • zaterdag 19 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Minister Schouten van Landbouw wekte al argwaan op toen ze op het Malieveld zei dat zolang zij minister is, boeren wat haar betreft geen halvering van de veestapel zullen zien. Maar wat de provincies betreft, zou dat wél kunnen.
   

  Schouten geeft toe dat boeren de komende tijd gewoon wel kunnen worden gedwongen om te stoppen met hun bedrijf of de veestapel te moeten inkrimpen. Zij zei dat niet te willen doen, het kabinet is er ook geen voorstander van, maar provincies kunnen doodleuk zelf die keuze maken.
  Er is veel onduidelijkheid over de stikstofregels en wie nou waar precies verantwoordelijk voor is. Maar zij wijst dus op het feit dat een deel van de landbouw- en natuurvergunningen wordt afgegeven door de provincies, en dat het Rijk daar niets over te zeggen heeft.
  “Als provincies eigen keuzes maken, met hun eigen middelen en hun eigen regels, dan kan ik niet zeggen: dat mag niet.”
  Deze ‘onthulling’ voert de druk voor de boeren behoorlijk op. Sterker nog, het is erop of eronder voor de boeren! Diverse provincies hebben al toegezegd met de boeren om tafel te willen gaan voor nieuwe beleidsregels, maar mocht de provincie eigen regels willen doordrukken, dan is die mogelijkheid er dus gewoon.
  Provinciebestuurders hebben afgesproken om uiterlijk 1 december duidelijkheid te geven voor boeren. Daarna volgen andere stikstofmaatregelen voor andere sectoren.
  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten