Bergen krijgt eerst puinruimer, dan pas nieuwe burgemeester

Datum:
 • dinsdag 8 oktober 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • BERGEN
  Een tijdelijke ’zwaargewicht’ moet eerst orde op zaken stellen voordat Bergen een nieuwe burgemeester krijgt.


  Dat melden welingelichte bronnen binnen de Bergense politiek.
  De huidige burgemeester, Hetty Hafkamp, gaat begin maart met pensioen. Voordat haar opvolger wordt benoemd, zal een interim-burgemeester stevig moeten ingrijpen in de huidige bestuurscultuur. Dat besluit is naar verluidt genomen door commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.
  De fractievoorzitters van Bergen hebben half september overleg gehad met Van Dijk over de opvolging van Hafkamp. In dat gesprek bleek dat Van Dijk met opgetrokken wenkbrauwen het ’dossier Bergen’ als erfenis van Johan Remkes in ontvangst had genomen.

  Schneiders

  In het gesprek met de fractievoorzitters is de politici duidelijk gemaakt dat de interim-burgemeester de opdracht krijgt puin te ruimen. Pas nadat dat is gebeurd, wordt een burgemeester voor de gebruikelijke periode van zes jaar benoemd.
  Rond dit alles speelt nog het onderzoek naar de bestuurscultuur in Bergen door de oud-burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders.
  Die heeft de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd en heeft inmiddels het rapport met zijn bevindingen afgerond, zo bevestigt fractievoorzitter Arend Jan van den Beld van de VVD. Het rapport was gisteren nog niet in bezit van de gemeenteraad.
  Van den Beld: „Wat mij betreft kan het rapport zo snel mogelijk naar buiten. Dan kunnen we in Bergen verder en kunnen we ook doorpakken om de bestuurscultuur te verbeteren. Ik hou het overigens zeker voor mogelijk dat in het rapport ook iets staat over een mogelijk profiel van de opvolger van Hafkamp.”
  De welingelichte bronnen melden dat de coalitiepartijen in de raad willen dat het rapport van Schneiders de leidraad wordt waarmee de opvolger van Hafkamp te werk zou moeten gaan.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten