Oostenrijks glyfosaat-verbod in strijd met EU-regelgeving

Datum:
 • dinsdag 20 augustus 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Het Oostenrijkse verbod op glyfosaat is in strijd met EU-regelgeving.
   Fenneke Wiepkema  20-8-20119

  De werkzame stof is in de EU toegelaten en moet daarom ook in Oostenrijk beschikbaar zijn. 

  Dat heeft Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid bekendgemaakt. EU-lidstaten kunnen zelfstandig regelgeving opstellen die het gebruik van andere gewasbeschermingsmiddelen in bepaalde gebieden stimuleren, of het gebruik van bepaalde middelen door niet-professionele gebruikers beperken. 

  Oostenrijk heeft echter bij de EU nog geen wetsvoorstel ingediend die het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat bevatten verbiedt, zegt de Litouwer Andriukaitis op de Duitse nieuwssite TopAgrar. „Het eenzijdige besluit om glyfosaathoudende middelen te verbieden is dan ook in strijd met EU-wetgeving.”

  'Een slag in het gezicht'

  Eerder dit jaar stemde het Oostenrijkse parlement in meerderheid voor het initiatief van de sociaaldemocratrische SPÖ. De rechtspopulistische FPÖ steunde het voorstel, de conservatieve ÖVP stelde dat het verbod „een slag in het gezicht is van de boeren die glyfosaat conform de regelgeving gebruiken”. Het ministerie van Milieu in Wenen was toen ook al van mening dat een algeheel verbod in strijd zou zijn met de Europese wetgeving. 

  De Europese Commissie had drie maanden om in beroep te gaan tegen het Oostenrijkse besluit. De Europese Commissie heeft eerder met goedkeuring van een meerderheid van EU-lidstaten de markttoelating voor glyfosaat met vijf jaar verlengd. In 2022 loopt die toelating af. In sommige EU-landen is het gebruik van glyfosaat gedeeltelijk verboden.

  Akkerwijzer.nl logo

  1 reacties :

  Anoniem zei

  In Australie en Amerika worden miljarden uitgekeerd aan slachtoffers van het gif Glyfosaat vanwege kanker. Hoewel Glyfosaat aantoonbaar kanker kan veroorzaken is het voor de EU geen reden deze smeerlapperij te verbieden. Kennelijk is het leven van de autochtone bevolking van de EU in de ogen van de bestuurders in Brussel niets waard, daarom worden er al jaren honderdduizenden Afrikaanse moslims geïmporteerd (geen Christenen uiteraard, die mogen vermoord worden) ter vervanging van de autochtone bevolking. Het meest wrange is nog dat de autochtonen zelf de hobby van de Linkse Fascisten(en daar kunnen we tegenwoordig moeiteloos de VVD en het CDA bij rekenen) moeten betalen.

  Een reactie posten