Verzet op Wadden tegen gas

Datum:
 • woensdag 21 augustus 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HELDER Als het aan directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging ligt, wordt niet naar gas geboord op de grens van de Wadden- en Noordzee: ,,Wegwezen daar! Het ligt te dicht bij kwetsbare natuurgebieden.” 


  Arie Booy 21-8-2019

  Gasproducent ONE-Dyas wil een nieuw gasveld gaan exploiteren op 20 kilometer boven Schiermonnikoog. Om winning van gas uit veld N05-A mogelijk te maken zal ONE-Dyas een platform in zee plaatsen. Momenteel ligt de eerste stap in de procedure voor een milieu-effect-rapportage (mer) ter inzage. 

  ,,We dienen zeker een zienswijze in tegen dit plan”, meldt directeur Jacobi van de Waddenvereniging. ,,Het veld ligt weliswaar niet in de Waddenzee, maar is er wel heel dichtbij. Wat ze boven Schiermonnikoog willen gaan doen heeft ongetwijfeld effect op natuurgebied. Hou toch eens op met het opzoeken van de grenzen. 
  We bestuderen daarom nu de mer-mededeling en gaan vervolgens onze ongezouten mening geven.” 

  De gasproducent stelt dat uitgebreid en zorgvuldig onderzoek gedaan wordt naar alle effecten op het milieu en de omgeving. Ook wordt gekeken naar maatregelen om de impact op de natuur te verminderen. De gemeente Schiermonnikoog is sinds de ontdekking van het gasveld twee jaar geleden tegen de exploitatie ervan. Burgemeester Ineke van Gent noemde het voornemen tot gaswinning eerder een heilloze weg. Jacobi: ,,Ik ben solidair met Van Gent en de andere eilanden die deze ontwikkeling niet willen.”

  Noordhollands dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten