Cultuur? Dat woord krijgt nu ook bij de gemeente Hollands Kroon betekenis

Datum:
 • dinsdag 20 augustus 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Het is een vaak terugkerende klacht van culturele instellingen en het kunst en cultuurminnende publiek in Hollands Kroon: de gemeente doet niets aan cultuur. Maar dat gaat veranderen.


  Dat blijkt uit de besluiten van het college van burgemeester en wethouders. Vanaf deze zomer wordt er door de gemeente gewerkt aan een beleid op cultureel gebied.

  Cultuurplatform

  Zo is er per 1 augustus een ’cultuurplatform’ geïnstalleerd, bestaande uit twaalf mensen met ervaring, verspreid over de hele gemeente.
  Marja Beemster (Lutjewinkel), Jan van Berkum (Westerland), Ben Boekel (’t Veld), Sebastiaan Fledderman (Winkel), Jan Hooiveld (Stroe), André Lont (Hippolytushoef), Joop Luten (Barsingerhorn), Ted Moelker (Wieringerwerf), Irene van Oers (Middenmeer), Josien Smit (Den Oever), Margarite Smit (Hippolytushoef) en Ton van der Winden uit Anna Paulowna vormen samen het cultuurplatform dat - volgens de gemeente - als doel heeft om te fungeren als ’motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en de gemeente.
  Ook worden tweehonderddertig kunstwerken, afkomstig uit de archieven van de voormalige gemeenten Anna Paulowna en Niedorp, via de kunstuitleen beschikbaar gesteld.
  Net als het museum Jan Lont al doet op Wieringen, gaat museum Oud Anna Paulowna hiervoor zorgen. Het museum heeft een geschikte opslagruimte voor de kunstwerken gevonden en de gemeente vergoed de kosten van bijna vijf mille. Inwoners kunnen straks via het museum stukken gaan huren.

  Educatie

  Daarnaast willen burgemeester en wethouders geld uittrekken voor cultuureducatie op de basisscholen. Triade wordt gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor ’verankering en verduurzaming van cultuureducatie in het primair onderwijs’.
  Daarvoor wordt een cultuurcoördinator van Triade voor ruim vijfentwintig mille een dag in de week ingehuurd. Mits de gemeenteraad met dat bedrag instemt, moet deze cultuurcoördinator samen met het cultuurplatform een plan maken om basisschoolleerlingen in aanraking te laten komen met verschillende culturele uitingen, zoals toneel of schilderen.
  Noordhollands Dagblad

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Ruim 25000 euro voor 1 dag per week. Dat is niet mis.

  Anoniem zei

  Ruim vijfhonderd vijfenvijftig euro per dag uitgaande van 45 weken werk per jaar. 70 euro per uur. Marktconforme prijzen noemt men dat. De realiteit is, dat er ook een voedselbank in Hollands Kroon is........ . Dat het gemeentebestuur geen enkele binding heeft met wat de massa aan mensen tegenwoordig dienen te doen om hun inkomen bij elkaar te verdienen is meer dan duidelijk. Voor die 25.000 euro kan een groep mensen die daadwerkelijk begaan is met de cultuur hier, heel wat meer realiseren dan een politiek getint platform in samenwerking met een peperdure coördinator.

  Anoniem zei

  Het College heeft weer een manier ontdekt om een vriendje aan een dik betaald baantje te helpen.
  Het kan allemaal en het wordt van kwaad tot erger, de burgers liggen wel krom.

  Een reactie posten