Ventilatie verplicht in nieuwe woning

Datum:
 • woensdag 31 juli 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • AMSTERDAM - Problemen bij hitte in goed geïsoleerd huis 

  Ruben Eg en Edwin Timmer 31-7-2019

  Huizen moeten alleen nog gebouwd worden inclusief koelsysteem. Vereniging Eigen Huis wil die verplichting in het Bouwbesluit laten opnemen. 

   „Bewoners ervaren de opwarming van woningen als groeiend probleem”, zegt bouwkundige Jan Roelof Hoving van de vereniging. De hitte, zoals vorige week, zorgt in goed geïsoleerde huizen voor ’uiterst oncomfortabele’ situaties. 

  Uitgaande van klimaatvoorspellingen nemen dergelijke warme periodes alleen maar toe, redeneert Hoving. Terwijl er nu gemiddeld 21 zomerse dagen per jaar zijn, kunnen dat er in 2050 49 dagen zijn. 

  Ook met de toenemende vergrijzing groeit de noodzaak tot goede koelsystemen. Ook bouwadviseur Lars Boelen ziet dat projectontwikkelaars vaak vergeten om een goede koeling mee te nemen. „De focus ligt te veel op het vasthouden van warmte in de winter. Ik spreek veel gefrustreerde huizenkopers die door de uitstekende isolatie moeite hebben de warmte het huis uit te krijgen.” 

  Instraling van zon voorkomen is de beste maatregel, stelt adviseur Boelen. „Dat is een subtiel spel, omdat je die instraling via ramen in de winter juist wél wilt.” 

  Klimaatverbond Nederland waarschuwt dat de politiek geen oog heeft voor de behoefte aan koelsystemen. Jan Engels: „In de plannen van overheden voor de energietransitie ligt de focus op warmte en warmtenetten. Daarmee kunnen we inderdaad van het gas af, maar het geeft geen antwoord op de groeiende koeltevraag.” Als we straks massaal stroom verbruiken voor de airco maakt dat ’duurzame’ huizen een stuk minder klimaatneutraal.

  Noordhollands dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten