Tennet heeft meer vermogen nodig

Datum:
 • woensdag 31 juli 2019
 • in
 • Categorie:
 •  ARNHEM

  Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk in Nederland, heeft de Nederlandse staat om twee tot drie miljard euro extra aan eigen vermogen gevraagd. 
  31-7-2019

  Dat meldde financieel directeur Otto Jager bij de publicatie van de  halfjaarresultaten. Het bedrijf het het eigen vermogen nodig vanwege haar investeringsprogramma voor de komende tien jaar van 35 miljard euro aan aansluitingen van windmolenparken op de Noordzee en verzwaringen van het elektriciteitsnetwerk in Nederland en Duitsland. 

  De afgelopen jaren ontving Tennet al injecties van respectievelijk 150, 350 en 280 miljoen euro uit de schatkist, in 2020 staat onder voorbehoud nog eens een overschrijving van 410 miljoen gepland. 

  Tennet heeft het eigen vermogen nodig om op de kapitaalmarkt met obligatieuitgiftes te kunnen lenen, zonder zijn schuld-eigen vermogenverhouding te ver te laten zakken. 

  TenneT kondigde eerder aan de nodige miljarden te zullen steken in de energietransitie. Dat geld gaat onder meer op aan nieuwe elektriciteitsverbindingen, innovatie en digitalisering.

  Investeringen 

  In de eerste helft van het jaar werd bijna 1,1 miljard euro geïnvesteerd, circa 190 miljoen euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om investeringen in zowel Duitse als Nederlandse netten. 

  Tennet laat in het midden of het voor de benodigde extra miljarden de hand op zal houden bij de overheid. „Wij onderhouden een constructieve dialoog met onze aandeelhouder, het Nederlandse ministerie van Financiën, om te kunnen bepalen wat de beste weg voorwaarts is”, aldus Jager.

  Maar als de beheerder aan alle verwachtingen van de markt wil voldoen, zal er hoe dan ook geld op tafel moeten komen. 

  En dus zal de overheid uiteindelijk opnieuw de knip moeten trekken.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  En de burger kan weer verhogingen verwachten van zijn elektriciteitsrekening.
  De kosten worden omgeslagen op elk huishouden.

  Een reactie posten