Accu’s nieuw voor IX Zon

Datum:
 • woensdag 31 juli 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • SCHAGEN - Het experiment met zeezoutbatterijen op het beoogde zonnepark in Schagen is nieuw voor IX Zon.  Ed Dekker 31-7-2019

  Dit Leidse bedrijf wil zo’n 35.000 zonnepanelen plaatsen op een weiland ten zuiden van bedrijventerrein Witte Paal. De gemeente staat dat alleen toe als het project innovatief is. ECN/TNO gaat dat beoordelen. Het jonge IX Zon legt in Gelderland zijn eerste zonnepark aan, van 9,7 hectare. ,,Met twee andere projecten zijn we heel ver. Over vijf andere zonneparken praten we. Zoals Schagen”, zegt Sven Kamphues. IX Zon wil voor Schagen samenwerken met Dr. Ten uit Wezep. Dat bedrijf is bezig met het ontwikkelen van accu’s met zeezout voor energieopslag. Directeur Kamphues: ,,Wij hebben Dr. Ten benaderd om mee te werken. De investeringskosten voor het plaatsen van de batterijen zijn twee tot vier ton. Wij betalen dat.” 

  Tegenstanders zien de batterijen als middel voor IX Zon om het plan ’er door te krijgen’. Kamphues: ,,Op deze manier kunnen wij juist bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de accu’s. Opslag van energie wordt steeds belangrijker. Door ruimte te bieden aan experimenten kunnen accu’s eerder op commerciële basis worden geproduceerd.” 

  Dr. Ten heeft nu twee type batterijen ontwikkeld. De opslagcapaciteit is nog heel beperkt. Per stuk kunnen de batterijen 350 tot 700 wattuur stroom opslaan. Een waterkoker verbruikt in tien minuten al 4200 wattuur elektriciteit. Een accu is van het formaat supermarkt-krat. 

   Als de gemeente het project toestaat, koopt IX Zon 16,7 hectare wzes hectare blijft open. Op maximaal acht hectare komen de panelen. Maximaal vijfhonderd vierkante meter wordt bedekt met accu’s. De exacte aankleding van de rest is nog niet bekend.”

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Een prima idee, zoutwater accu's om stroom op te slaan. Beter is nog om de dijken te slopen zodat 3/4 van Nederland onderloopt met zout water, daar de zoutwateraccu's van maken, windmolens te plaatsen en drijvende zonneparken en op het overige 1/4 kan dan land en veeteelt plaats vinden. Zoals in Amsterdam moet de overgebleven woonruimte beter benut worden dus in de overgebleven woningen moeten de mensen dan ontheemden opnemen en natuurlijk de stortvloed aan migranten van 100.000 per jaar. Nederland vol? Hoe komt u er bij. Eerdaags allemaal bij Jesse Klaver en Halsema in huis.

  Een reactie posten