In zeven jaar meer megastallen in Noord-Holland en Zuid-Holland

Datum:
 • dinsdag 23 april 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Amsterdam - Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd toegenomen met 76 procent. Ook in Noord-Holland en Zuid-Holland zijn er meer bij gekomen.


  Merlijn Mulder 23-4-2019
  Dat blijkt uit cijfers van Wageningen Environmental Research (WENR), die in opdracht van dierenrechtenorganisatie Wakker Dier een overzicht maakte van het aantal megastallen. Van zo’n stal is sprake als een boer op een locatie meer dieren houdt dan 250 melkkoeien, 1200 moedervarkens of bijvoorbeeld 220.000 vleeskuikens. Per jaar zitten er in Nederland zo’n 75 miljoen dieren in een megastal.
  In 2010 telde Nederland 456 megastallen, in 2017 waren dat er 801. In Noord-Holland ging het aantal van 12 stallen in 2010, naar 22 in 2017. Het gaat voornamelijk om melkveehouderijen (20), een met melkgeiten en een met vleeskuikens.
  Volgens het onderzoek zijn in de provincies met relatief weinig grote stallen, zoals Zuid-Holland, Groningen en Zeeland, er de meeste bij gekomen. Zuid-Holland ging in zeven jaar tijd van tien megastallen, naar 24 in 2017. Dit zijn 20 melkveehouderijen, een bedrijf met melkgeiten, een met vleesvarkens en twee met moedervarkens. Noord-Brabant staat op een met 211 stallen, gevolgd door Friesland met 115 megastallen.
  Wakker Dier is niet blij met de toename. Volgens de dierenrechtenorganisatie hebben dieren vaak weinig ruimte in zo’n stal en als er brand of ziekte uitbreekt, lijden er veel dieren. Wakker Dier ziet het liefst dat de overheid de bouw van nieuwe grote stallen verbiedt.
  Volgens Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) geeft het onderzoek een wat vertekend beeld, want de grootste groei is al geweest. Verwacht wordt dat het aantal megastallen niet verder toeneem, onder meer door strengere regelgeving op mestomvang. Daarnaast zijn dieren in een groter bedrijf meestal niet ’slechter af’, dan in een kleinere stal, legt Rona Uitentuis uit. Zij is van LTO Noord-Holland Noord en heeft een melkveebedrijf in de Beemster. ,,Hoe moderner de stallen, hoe meer ruimte en licht de dieren hebben. Veel megastallen zijn er juist gekomen zodat de boer kan investeren in dierenwelzijn. Maar omdat de boer ook moet rondkomen, zijn de bedrijven groter geworden.’’
  In Noord-Holland lopen relatief veel koeien buiten, vertelt ze, onder meer omdat afnemers dit belangrijk vinden en bereid zijn hier extra voor te betalen.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten