AOW’ers in Noord-Holland komen geld tekort

Datum:
 • woensdag 20 maart 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Helder - Ouderen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom opende ouderenbond KBO-PCOB vorige maand een meldpunt, waar ze hun zorgen over de stijgende energierekeningen kunnen delen.  Van de in totaal 68 meldingen komen er 12 (18 procent) uit Noord-Holland. De provincie is, net als Zuid-Holland (19 procent), een echte ’uitschieter’. Het gaat hierbij vaak om schrijnende gevallen, meldt Marjolijn Fijten van de KBO-PCOB.
  Het onderwerp ligt gevoelig bij de melders, daarom blijven ze liever anoniem. Zo ook een 69-jarige man uit Den Helder. Hij zag de energierekening van zijn eenpersoonshuishouden van 115 euro naar 160 euro per maand stijgen. „Nou, ik vind dat nogal wat. Ik moet rondkomen van mijn AOW en een heel klein pensioen en hou aan het einde van de maand niet veel over.”
  „Ik betaal 600 euro per maand aan huur, en daar komt nog gas, water, licht, telefoon en verzekeringen bij. Na de vaste lasten houd ik nog 300 tot 400 euro over, waar nu 45 euro vanaf gaat. Ik ga nu toch anders boodschappen doen en besparen door minder te rijden. De verwarming staat niet hoog, soms tijdelijk op 22 graden. Bewust boodschappen doen vind ik overigens niet erg hoor, ik kom niet om van de honger. Maar er is geen ruimte voor luxe.”

  Razend

  Ook een 67-jarige man uit Zaandam deed een melding. Jarenlang was hij zelfstandig ondernemer. Nu komen hij en zijn vrouw elke maand geld tekort. „Ik ben best wel boos omdat de energierekening met 40 euro per maand omhoog is gegooid. Ze hebben het overal over zo’n 300 euro per jaar, maar het gaat over veel meer. De AOW is daarentegen met maar 18 euro per persoon omhoog gegaan. Ja, dan wordt het moeilijk, omdat de kosten voor levensonderhoud, telefonie en het ziekenfonds ook stijgen. We hebben maandelijks ongeveer 200 euro over om van te eten, dus ik kom aan het einde van de maand veel tekort.”
  Om deze reden is de Zaandammer genoodzaakt bij te klussen. „Rommeltjes hier en daar, wat sjouwen. Je moet wat doen, je hebt het geld nodig. En bij de gemeente kunnen we niet aankloppen. Je kan nergens meer ondersteuning krijgen. Dat is stukje bij beetje weggehaald.”
  De man is al jaren bezig met bezuinigen: „Zodra ik de AOW inging, heb ik alles wat niet noodzakelijk was geschrapt. Ik rook ook niet, drink niet en ga niet uit. Het enige wat ik nog kan schrappen is de huur, het ziekenfonds, de auto weg of de televisie de deur uit. Je wordt er razend van. Je krijgt te veel om dood te gaan en te weinig om te leven.”
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten