Weer meer kooldioxine in de lucht

Datum:
 • vrijdag 15 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag - De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het vierde kwartaal van 2018 met 0,5 procent toegenomen ten opzichte vh een jaar eerder.


  15-2-2019

  Huishoudens en de transportsector stootten meer CO2 uit, energiebedrijven minder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de jongste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

   Milieuorganisatie Greenpeace zegt in een reactie dat het weer niet gelukt is om een stap te zetten in de aanpak van de koolstofdioxide-uitstoot. Het is glashelder dat het Nederlandse klimaatbeleid nog ver achterloopt op de feiten.

  Deze cijfers bevestigen wederom, dat "het voor de regering en de industrie in Nederland nog steeds geen rnenens is met het klimaat." De meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de broeikasgassen die de samenleving de atmosfeer in blaast, bijdraagt aan klimaatverandering. De CO2-uitstoot van huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Vooral de uitstoot door het verbruik van motorbrandstoffen nam toe. Het verbruik van gas bleef nagenoeg gelijk, In het laatste kwartaal van 2018 was het aandeel van huishoudens in de totale CO2 - uitstoot ruim 21 procent. 

  Energiebedrijven 

  In de transportsector was de uitstoot in het vierde kwartaal 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. Die van de luchtvaart nam het meest toe, de binnenvaart stootte minder uit. Het aandeel van transport in de totale uitstoot was bijna 12 procent. Bij energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer was de uitstoot in de laatste drie maanden van vorig jaar juist 1,7 procent lager dan.een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het vierde kwartaal nog altijd verantwoordelijk voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven verbruikten bij hun productie minder steenkool en meer aardgas, wat schoner is.

  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Dat is niet vreemd als je honderdduizenden bomen in bossen en elders weg kapt om te verbranden in bio massa centrales. 1 boom is 1 ton CO2. Moet je nagaan hoeveel CO2 opslagcapaciteit er verloren is gegaan door het wegkappen van van honderdduizenden bomen voor SDE+ subsidies en houtopbrengst.

  Anoniem zei

  Gelukkig maar dat er meer CO2 in de lucht zit want dat is zeer gunstig voor de toename van het groen. Bomen en gewassen groeien veel beter en ook de Shell hoeft geen CO2 meer in de kassen van het Westland te pompen om de gewassen sneller te laten groeien, ze hoeven nu alleen maar de deuren open te zetten.
  Onderzoeken hebben uitgewezen dat de toename van CO2 het gevolg is van de verandering van het klimaat zoals al duizenden jaren het geval is en niet, zoals de groene maffia ons willen doen laten geloven, dat de aarde opwarmt door toename van CO2.

  Een reactie posten