Concurrent vecht steun provincie aan voor peperdure aanleg glasvezel

Datum:
 • vrijdag 15 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Concurrent Fiber NH maakt bezwaar tegen financiële steun van de provincie aan Coöperatie Breedband en Kabeltex voor de aanleg van glasvezel in Hollands Kroon.
  Ed Dekker 15-2-2019

  De provincie wil voor twaalf miljoen euro garant staan. Als deze steun uitblijft, stopt het project.
  Deze week was er in het Provinciehuis een hoorzitting over het protest van Fiber NH. Dit bedrijf ziet garantiestelling als ongeoorloofde staatssteun. Alexander op de Weegh van Kabeltex verwacht binnen drie weken een beslissing van de provincie. Het wordt spannend, zegt hij.
  De aanleg van glasvezel in Hollands Kroon is een investering van bijna vijftien miljoen euro. Op de Weegh: ,,Twaalf miljoen moeten wij lenen. Voor deze leningen wil de provincie garant staan. Zonder garantiestelling kunnen wij geen twaalf miljoen lenen.”

  1650 aansluitingen

  Breedband en Kabeltex hebben zich verenigd in Glasvezelnetwerk Hollands Kroon. Deze nieuwe bv is vorige maand begonnen met de aanleg van glasvezel. De eerste graafwerkzaamheden waren in Breezand aan Balgweg. Voor het buitengebied van Hollands Kroon is het bedrijf nu zeker van 1650 aansluitingen.
  ,,Met Breezand zijn wij nu voor de helft klaar. Rond Anna Paulowna beginnen wij eind maart. In juli zijn de huizen in Breezand en Anna Paulowna aangesloten. Voor heel Hollands Kroon zal dat eind 2020 zijn”, zegt Op de Weegh. Op voorwaarde dat de provincie meewerkt.

  Schagen

  Kabeltex wil ook in de buitengebieden van Schagen en Den Helder glasvezel aanleggen. Net als Fiber NH. Kabeltex zegt voor Schagen nu op ’ruim dertig procent’ te zitten met deelnemers.
  Op de Weegh: ,,In juni starten we met de aanleg rond ’t Zand en Oudesluis. Daar zitten we boven de helft van het aantal potentiële aansluitingen. Ook in Den Helder beginnen we in juni. Daar hebben we nu honderd aansluitingen, de helft.”

  ’Onjuist’

  Deze investeringen zijn lager en hulp van de provincie is niet nodig. Fiber NH is bezig met werving in Schagen en Den Helder. Op de Weegh: ,,Fiber NH wekt de indruk samen te werken met de gemeente Schagen en dat er geen andere initiatiefnemers zijn. Dat is onjuist. Schagen houdt zich afzijdig.”
  Van Fiber NH was vrijdag niemand bereikbaar.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten