Ondernemingsraad Parlan: ’Aanbestedingen in jeugdzorg zijn contraproductief’

Datum:
  • woensdag 21 november 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Heerhugowaard - Europese aanbestedingen in de jeugdzorg zijn contraproductief, onnodig vertragend, zeker niet in het belang van jongeren en moeten niet meer plaatsvinden.
    Martijn Gijsbertsen 21-11-2018
    Dat stelt de Ondernemingsraad (OR) van Parlan Jeugdzorg.
    ,,Wij willen niet dat jeugdzorg dezelfde kant op gaat als de ouderenzorg, de thuiszorg en het ziekenhuiswezen. Daar zien we helaas dat goede zorg en aandacht voor kwetsbare hulpbehoevenden steeds minder wordt.’’

    Kortgedingrechter

    De zorginstelling daagt woensdagmiddag achttien gemeenten uit de Kop van Noord-Holland voor de kortgedingrechter bij de rechtbank in Amsterdam om stopzetting van de aanbestedingsprocedure van de gesloten jeugdzorg te eisen.
    Parlan begeleidt en behandelt nu 72 jongeren met complexe problemen en gedragsstoornissen in Transferium in Heerhugowaard.

    Overdragen

    De gemeenten willen die gesloten jeugdzorg per 1 januari 2019 overdragen aan Horizon uit Rotterdam.
    Net als de 250 medewerkers in Transferium, de jongeren die daar zitten, jeugdadvocaten en verschillende ketenpartners waarmee Parlan samenwerkt is de OR daar faliekant tegen.
    ,,Transferium heeft, in de buurt van de ouders van jongeren, de afgelopen tien jaar hard gewerkt aan een op maat gesneden hulpaanbod met diverse partners in de zorg, onderwijs, huisvesting en toeleiding naar werk’’, aldus de OR van Parlan Jeugdzorg.

    ’Aardappelen’

    ,,De hoog specialistische zorg en hoge mate van veiligheid is een noodzaak voor de opvang van een specifieke doelgroep. Kinderen in de gesloten jeugdzorg zijn geen aardappelen die je voor een (op papier) betere verpakking verhuist. Deze vorm van opvang is dus niet geschikt voor een aanpak als marktwerking.’’
    Buiten dat de OR niet wil dat de Transferium-jongeren worden verplaatst en in onzekerheid komen te verkeren, omdat Horizon nog niet in Noord-Holland is geworteld, vreest zij toename van werkdruk, incidenten en het in het geding raken van de werkgelegenheid.

    Terughoudendheid

    ,,De OR pleit voor de grootst mogelijke terughoudendheid als het gaat om marktwerking en het weggooien van bedrijfskapitaal, kwaliteit en bestaande expertise. Wij zijn voorstander van langdurig investeren in kwaliteit en behoud van zorg. Laat jeugdzorginstellingen geen concurrenten van elkaar worden, maar waardige collega’s blijven.’’

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten