Raad van State: milieueffectrapport plan afvoer kernafval Petten niet nodig

Datum:
  • woensdag 21 november 2018
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Den Haag - Bij het Plan van Aanpak dat is gemaakt voor de afvoer van het historische radioactieve afval in Petten, hoeft geen milieueffectrapport (mer) te zitten.
    Adri Klinkenberg/cerberus  21-11-2018


    Dit besloot de Raad van State woensdag. Volgens de hoogste bestuursrechter gaat het alleen nog maar over het Plan van Aanpak en niet over de vergunningen voor de afvoer naar Covra in Borsele. Die moeten nog verleend worden.
    Het gaat om de 1647 vaatjes met radioactief afval die op het terrein van de nucleaire onderzoeklocatie in Petten liggen opgeslagen. Stichting Laka uit Amsterdam stapte in juli naar de Raad van State tegen de goedkeuring van het Plan van Aanpak door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.
    In dit plan staat dat de vaatjes worden platgeperst. Dat scheelt kostbare opslagcapaciteit bij Covra. Laka vindt dat de milieugevolgen van deze operatie eerst onderzocht moeten worden in een milieueffectrapport. Laka, een documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie, vreest dat het platpersen van het afval vooral is gekozen omdat het de goedkoopste oplossing is. Het platpersen van de vaatjes is volgens Laka niet meer terug te draaien, ook niet als in de toekomst blijkt dat het anders had gemoeten.
    Over dit laatste zegt de Raad van State dat het samenpersen van het radioactieve afval ongedaan kan worden gemaakt. Voor zover daarbij hoge kosten zouden zijn gemoeid, is het samenpersen daarmee nog niet onomkeerbaar, aldus de Raad van State.
    Het beroep van Laka tegen de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming werd ongegrond verklaard.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten