Noordkop heeft meer ’Polenhotels’ nodig

Datum:
 • donderdag 29 november 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Met kleinschalige huisvesting kom je er niet.
  Lydia Jasper 29-11-2018  De Kop van Noord-Holland heeft dringend meer grootschalige woonvoorzieningen nodig, in de volksmond Polenhotels. Dat stelt het Expertisecentrum Flexwonen in een rapport in opdracht van de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en Opmeer.
  In de regio is behoefte aan 6600 huisvestingsplaatsen, terwijl er bij de genoemde gemeenten op dit moment maar 3500 plaatsen bekend zijn. Dat vraagt om een uitbreiding van 3100 plaatsen, waarvan drie kwart voor korte of iets langere verblijfstermijn.
  Hollands Kroon vergadert in januari hierover. Waarbij wethouder Theo Meskers benieuwd is hoe de raad aankijkt tegen kleinschalige en grootschalige huisvesting van seizoensarbeiders. En tegen het gebruik van onderkomens door meerdere werkgevers. De leliekweker huisvest daar zijn werknemers in de winter en zijn buurman met voorjaarsbloeiers claimt de ruimte tijdens een ander jaargetijde.

  Kernen

  ,,Moeten we stoppen met werknemers huisvesten in huizen in kleine kernen?’’, vraagt Meskers zich af. ,,We juichen het toe als buitenlandse werknemers besluiten om te blijven omdat ze zich hier thuis voelen. Het is iets anders als zij in een eengezinswoning trekken of dat het huis gebruikt wordt als pension.’’
  Daarnaast speelt de kwaliteit van de huisvesting een rol.
  Volgens het rapport willen ondervraagden met maximaal twee personen op een goede kamer. Een eerste levensbehoefte is de beschikking over (snel) internet.
  Meskers: ,,Als de regio seizoensarbeiders geen passend onderkomen kan bieden, valt Noord-Holland Noord uit de gratie. Dan gaan deze mensen naar elders.’’

  Veiligheid

  Hollands Kroon heeft extra geld vrijgemaakt om alle locaties in beeld te bezoeken en in beeld te brengen. ,,Vanuit het oogpunt van veiligheid. Als er een calamiteit is, moeten we weten hoeveel bewoners ergens verblijven. In veel gevallen proberen overigens werkgevers de huisvesting netjes te regelen.’’
  Meskers ziet het rapport als een opmaat naar een regionale samenwerking op het gebied van huisvesting van buitenlandse werknemers. Het zou volgens hem een mooie ontwikkeling zijn als de gemeenten hetzelfde beleid gingen hanteren.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten