Fractie JESS pleit voor meer geld voor controles in Schagen

Datum:
 • maandag 5 november 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - De gemeente Schagen moet meer controleren.
  Ed Dekker 5-11-2018

  Het wonen op bedrijventerreinen en ander illegaal gedrag neemt volgens JESS sterk toe. Er moet ’fors meer’ geld voor handhaving komen, stelt de politieke partij.
  JESS vraagt dinsdagavond in de raadsvergadering aandacht voor een ’groeiend probleem’. ,,Permanent wonen op een recreatiepark, verhuur van normale woningen als vakantiehuis, dat soort ontwikkelingen zie je steeds vaker”, stelt fractievoorzitter Hans Kröger.
  ,,Ook op onder meer parkeren en te hard rijden in dorpen moet extra worden gecontroleerd”, vervolgt het raadslid. ,,Dat gebeurt nu veel te weinig. Onze partij krijgt daar steeds meer klachten over.”
  Het college van b en w stelde eerder voor in 2019 25.000 euro extra uit te geven aan handhaving. En in 2020 daar nog eens 85.000 euro bovenop. Voor coalitiepartij JESS is dat ’veel te weinig’.
  Kröger: ,,In twee jaar tijd een verhoging van 110.000 euro, dat is anderhalve controleur extra. Deze uitbreiding zet weinig zoden aan dijk. Wij pleiten voor minstens verdubbeling van dat extra budget.”

  Callantsoog

  Als voorbeeld van ongewenste ontwikkelingen wijst de politicus op Callantsoog. ,,Steeds meer Duitsers kopen daar een huis. Niet om er te wonen, maar om te verhuren. Dat mag niet, maar er wordt niet of nauwelijks tegen opgetreden.”
  Bekeuringen werken volgens de JESS-voorman ’veel beter dan dertig snelheidsremmers’. ,,Overtreders moeten het in hun portemonnee voelen. Met de vorming van de nationale politie was ’meer blauw op straat’ beloofd. Daar merken wij niets van. En de gemeente zelf heeft al te weinig wijkagenten.”

  Parkeerboetes

  Hans Kröger pleit dinsdagavond tijdens de algemene beschouwingen van de raadsfracties op de gemeentelijke begroting van 2019 voor actie naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. ,,Gemeenten moeten samen lobbyen bij de VNG om opgelegde parkeerboetes zelf te houden. Nu moet dat geld worden afgedragen aan het Rijk. Met deze opbrengst kunnen controleurs zichzelf voor een deel bekostigen.”
  Schagen maakte vorig jaar 560.000 euro winst. Kröger: ,,Dit geld gaat vooral naar verbetering van het openbaar groen. Dat is lastig terug te draaien, en is daar ook nodig. Over 2018 verwacht ik een meevaller van twee tot drie ton. Een deel van die winst kan naar handhaving.”

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten