Boren naar breuklijn vanwege bouw Pallas-reactor bij Petten

Datum:
 • maandag 5 november 2018
 • in
 • Categorie: , ,

 • Schagen - Sint Maartensbrug -Iets verderop parkeren graag, meldt de grote Amerikaan in fluorescerend gele werkjas. 
  Marten Visser 5-11-2018

  De plek waar we zojuist de auto neer hebben gezet is bestemd voor vrachtwagens.
  In de bosschages tussen de Westerduinweg en het fietspad bij de ingang van Sint Maartenszee is al een open ruimte gemaakt voor boorapparatuur, maar daar komt nog meer bij. Wie tot een metertje of vierhonderd diep de grond in wil heeft heel wat spullen nodig.

  Aardkorst

  De boringen worden gedaan vanwege de bouw van de nieuwe Pallas-reactor in de duinen tussen Petten en Sint Maartenszee. De Pallasreactor is de opvolger van de huidige Hoge Flux reactor die het einde van zijn levensduur nadert. Die nieuwe reactor moet uiteraard veilig worden gebouwd. Door tot ongeveer vierhonderd meter diep te boren wordt daarom bekeken hoe het zit met de breuklijn die diep in de aardkorst loopt.
  Het doel van dit onderzoek is om de breuklijn en het eventuele risico ervan voor de reactor in kaart te brengen. Hiervoor is in 2017 reeds seismisch onderzoek uitgevoerd: door middel van trillingen zijn de ondergrondse lagen in kaart gebracht.
  Als aanvulling hierop worden nog twee boringen tot ongeveer vierhonderd meter diepte gedaan. De boring op de plek waar de reactor moet komen is de afgelopen maanden al verricht. Nu wordt de boorinstallatie verplaatst naar de berm van de Westerduinweg, aan de andere kant van de ondergrondse breuklijn.
  Voor het boorwerk is een Amerikaans bedrijf ingeschakeld. Honderden meters diep boren is voor hen dagelijkse kost, meldt de Amerikaanse medewerker. De werklieden zijn een week of acht in Nederland voor de klus en mogen daarna een paar weken terug naar de familie in de Verenigde Staten.
  De planning is dat de boring bij de Westerduinweg voor het einde van het jaar is afgerond.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten