Strijd tegen crossbaan gaat door

Datum:
 • maandag 7 mei 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Wieringermeer - Burgemeester Nijpels vindt zelfs dat Hollands Kroon een goede buur is die je moet vertrouwen.  


  Leo van Gelderen  7-5-2018

  Tussen de komst van een motorcrossbaan en de rust in het dorpje Aartswoud zit na dertig jaar  gesteggel over een plek nog één MER-rapport (Milieu Effect Rapportage).

  Als er 'geen bezwaar' uitkomt, krijgen de crossers van Phoenix ruim  baan aan de Groetweg in de Wieringermeer.

  De geplande crossbaan ligt niet alleen tegen de gemeentegrens van Opmeer aan.  Aartswoud blijft tegen en strijdbaar.  Marieke Hekker (dorpsraad), dorpsfotografe Hanneke de Boer en woordvoerder Peter Zijlsta over de in hun  ogen dreigende komst van de motorcrossbaan.  Zijlstra: "We hebben op zich niets tegen motorcross. Het gaat hier puur om de plek. Na al die jaren en talloze ideeën over een goede plek, zijn we terug bij af. En dreigen wij straks alsnog met de herrie te zitten. Maar we zijn niet van plan dat af te wachten."

  Dat laatste verwijt de Dorpsraad wel de gemeente Opmeer. Marieke Hekker: ,,De politiek in Opmeer heeft de afgelopen jaren alleen maar afgewacht. Burgemeester Nijpels vindt zelfs dat Hollands Kroon een goede buur is die je moet vertrouwen. Hoe naïef kun je zijn.Wij hopen dat het nieuwe college een proactief beleid gaat voeren. We hebben een enquête in het dorp gehouden. De respons was 75 procent waarvan 87 procent tegen de crossbaan is."
  _____________________________________________

  Wethouder 

  Wethouder Theo Groot van Hollands Kroon liet eerder weten dat het groene licht voor een MER-onderzoek niet op voorhand betekent dat de crossbaan er komt. "Als het milieutechnisch niet kan, gaat het niet door."
  _____________________________________________

  Peter Zijlsta:  ,, Aan de Groetweg ligt ook een gasstation. De crossbaan  ligt deels binnen de gestelde veiligheidszone. "Wij vragen ons af of dat zo maar kan. ABN wil de aankoop financieren. Die bank heeft de mond vol over schone mobiliteit en duurzaamheid. Hoe bedoel je? Met de bouw van die crossbaan en alle bijbehorende faciliteiten moet het bestemmingsplan worden aangepast en wordt het van landbouwgrond industrieterrein waarvan de grondprijs vele malen hoger ligt. Dus is het ook nog verkapte subsidie. De Provincie heeft zichzelf opgelegd om elk jaar 250 hectare natuurgebied te creëren. Er ligt hier al een prachtig gebied. Kortom genoeg argumenten te blijven knokken."

  Tractor 

  Hanneke de Boer knikt: ,,We hebben hier een prachtig vogel-, en weide- wandelgebied. Straks zitten we naast het crossen met allerlei activiteiten tot en met tractor pulling aan toe. Uit hun businessplan blijkt namelijk dat ze alleen met crossen de exploitatie niet rond krijgen."

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten