Zonneweides bij rioolzuiveringen

Datum:
 • donderdag 8 maart 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwerf - Waterschap qua stroomverbruik na Tata en Schiphol 

  Martijn Gijsbertsen  8-3-2018

  Bij de rioolwaterzuiveringinstallaties in Wieringerwerf, Den Oever en Schagerbrug worden naar verwachting voor eind 2018 in totaal ruim 14.500 zonnepanelen geplaatst. Het waterschap wil de energie die met haar zonneweides in de Wieringermeer (ruim 19.000 vierkante meter), op Wieringen (drieduizend vierkante meter) en bij De Stolpen (bijna twintigduizend vierkante meter) wordt opgewekt zelf gebruiken én leveren aan het net.

  ,,Met alle zuiveringsinstallaties, kantoren, gemalen, stuwen, lantaarnpalen plus wat we meer heb- ben, verbruiken wij 86 miljoen kilowattuur stroom per jaar", weet woordvoerder Marko Cortel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. ,,Daarmee zijn wij na TataSteel en Schiphol een van de grootste energieverbruikers in Noord-Holland."

  Door de aanleg van zonneweides zoals aan de Flevoweg in Wieringerwerf, N99 in Den Oever en Schagerweg in Schagerbrug (prijskaartje: ruim 3,6 miljoen euro) zet het waterschap de eerste stappen naar 'energieneutraliteit'.

  ,,Er moet heel wat gebeuren, voordat we energieneutraal zijn. Vandaar dat we op al onze terreinen bekijken welke locaties kansrijk zijn om zonnepanelen te plaatsen." Zo moeten dit jaar ook bij zuiveringsinstallaties in Beverwijk en Geestmerambacht/Warmenhuizen collectoren (in totaal drieduizend) komen. ln 2019 wordt gekeken naar Wervershoof, Heiloo, Katwoude en Beemster.. Het jaar erop naar Bevertsekoog/Texel, Den Helder, (uitbreiding bij) Geestmerambacht en Zaandam Oost. Hiervoor wordt 35 miljoen euro uitgetrokken. 

  Daken

  Cortel: ,,We verkennen meer locaties. Denk aan daken van werven in Dirkshorn, Julianadorp, Kwadijk en Zwaagdijk De ervaringen die we hebben met panelen op ons hoofdkantoor in Heerhugowaard zijn positief. Het rendement is goed en ze hebben vele stormen overleefd."

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten