LTO tegen zonneweides, maar laat plan in Zijpe ongemoeid

Datum:
 • donderdag 14 december 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - Offer geen kostbare landbouwgrond op aan zonnepanelen.
  Ed Dekker 14-12-2017

  Dat vindt de LTO. Toch maakt de land- en tuinbouworganisatie geen bezwaar tegen een energieweide van 7500 panelen in de Zijpe.

  ,,Wij zitten hier enorm mee. Moet je je verzetten tegen een plan van een lid?”, aldus afdelingsvoorzitter Martijn van den Berg uit ’t Zand. 

  De plaatselijke LTO deelt volmondig de argumenten van LTO Noord-Holland om te kiezen voor daken van agrarische bedrijven als plek voor zonnepanelen. 

  Provinciaal voorzitter Rona Uitentuis zegt: ,,De schaarste aan goede landbouwgrond is groot. In Flevoland wordt al meer dan 100.000 euro voor een hectare betaald. In Noord-Holland Noord gaan we daar ook naar toe. De grondmarkt staat onder enorme spanning.” 

  Een vakman kan met agrarisch gebruik volgens Uitentuis ’nog altijd meer’ verdienen aan zijn land dan met zonnepanelen. 

  Omgekeerde wereld

  Uitentuis: ,,Waar zijn we mee bezig? In de stad worden daken met groen bekleed en op het platteland dreigen vruchtbare velden schuil te gaan onder panelen. De omgekeerde wereld.” 

  Martijn van den Berg knikt instemmend. ,,Het is voor ons een dilemma. Toch hebben wij in een bestuursvergadering besloten ons er bij neer te leggen.” 

  Hij doelt op het plan van veehouder Bernard Schuijt uit Sint Maartensbrug. Die wil op 1,7 hectare land aan de Grote Sloot 7500 zonnepanelen aanleggen. Schuijt is lid van de LTO. 

  Bezwaren

  Tegen de vergunning van de gemeente hebben twintig omwonenden en twee organisaties bezwaar gemaakt. De bezwaren moeten nog worden behandeld. Afdelingen zijn vrij in keuzes, aldus LTO-topman Nico Verduin uit Andijk. 

  Opnieuw beraden 

  De plaatselijke LTO - verenigd met KAVB-Bloembollencultuur - beraadt zich opnieuw over de kwestie zonneweiden, in de bestuursvergadering van 14 januari. Dit vanwege de aanvraag van kwekerij Van der Veek in Burgerbrug voor panelen op 1,7 hectare.

  Noordhollands Dagblad  3 reacties :

  Anoniem zei

  Is dit niet dezelfde schuijt als van die illigale windmolen in de achtertuin van die mevrouw vonk?

  Anoniem zei

  Dat in dezelfde Schuit.

  Anoniem zei

  En mijnheer v.d. Veek (gemeente Schagen) doet ook weer in het milieurondje mee. Vriendje van Schuit.
  Geld geeft macht.
  Maar er zijn hier genoeg boeren die deze lui in het zadel houden.
  Daarom!
  Met het subsidiegeld van de burger grond kopen. Stopt dit ooit?

  Een reactie posten