Weiland in Warmenhuizen op het oog voor 15.000 zonnepanelen

Datum:
 • donderdag 14 december 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft een perceel weiland in Warmenhuizen op het oog voor 15.000 zonnepanelen.
  Ed Dekker 14-12-2017
  Deze grote energieweide moet komen bij de hoek provincialeweg N504, Westfriesedijk en Huiskebuurtweg, bij de rioolwaterzuivering Geestmerambacht.
  Het is nog niet zeker of het waterschap het plan doorzet. ,,Dat is afhankelijk van de eerste ervaringen met onze andere zonneweides en van het overleg met netbeheerder Liander”, zegt Peter van den Dries van HHNK.

  Schrikken

  Buurman Ton Vermeij schrikt van het nieuws. ,,Dat wordt enorm”, reageert hij. Zijn achtertuin grenst aan dertien hectare land dat het hoogheemraadschap nu nog verpacht aan een agrariër.
  Eerder zou hier een baggerdepot komen. Na protest van de familie Vermeij en andere omwonenden koos HHNK voor een andere plek. Komt er opnieuw verzet? ,,We gaan eerst met elkaar overleggen.”
  Op het terrein van de zuivering komen 7600 panelen, binnen een bomensingel. De eerste serie van 1800 stuks wordt dit voorjaar geplaatst, op 0,7 ha. Tot 2023 investeert HHNK 35 miljoen euro in zonne-energie. Veel panelen moeten een plek krijgen bij rioolzuiveringen.
  Het waterschap wil in 2025 alle benodigde energie uit wind, zon en biomassa zelf opwekken. Jaarlijks is het schap zo’n twaalf miljoen euro kwijt aan energie.

  Vaart

  ,,We zetten vaart achter de zonneweides”, zegt waterschapsbestuurder Ruud Maarschall uit Peten. Deze week besloot het waterschap in 2018 7 miljoen euro te steken in zonnepanelen, drie miljoen extra.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten